Asociația de Dezvoltare Durabilă și Intercomunitară ”Maria de Mangop”

În temeiul experienței în domeniul ocrotirii sociale și a altor zone conexe dedicate dezvoltării locale și intercomunitare, Asociația și-a concentrat toate eforturile îndeosebi în favoarea ajutorării și ocrotirii practic a tuturor grupurilor sociale vulnerabile, cu accent pe regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, dar și în zona metropolitană București-Ilfov.

Semnificația alegerii emblematice a numelui Principesei Maria de Mangop, supranumită ”Pioasa Doamnă a Moldovei”, constă deopotrivă într-un omagiu adus acestui spirit al empatiei, compasiunii și consolării, transpus în întregul destin al Principesei Maria, cât și întretăierii cultural-istorice pe care o simbolizează drept reprezentantă a familiei imperiale bizantine din care provenea.

Ca mărturie peste timp a acestei nobile descendențe și misiuni asumate stă și broderia, pe care ar fi realizat-o ca auto-portret, păstrată la Mănăstirea Putna, lucrare care o înfățișează în veșminte de înaltă pompă imperială, având ca semn central vulturul bicefal – simbol bizantin al reunificării Apusului și Răsăritului Imperiului Roman, considerată una dintre cele ai prețioase capodopere ale broderiei medievale nu doar din regiunea noastră.

Revenind în contemporaneitate, organizația noastră non-guvernamentală și non-profit a militat încă de la fondarea sa în favoarea unei interconectări respectuoase a valorilor etice fundamentale, împletită cu contribuția la dăruirea unei Stări de Bine cât mai multor oameni, cât și cooperării cu o paletă largă de parteneri instituționali și entități de binefacere care să contribuie astfel la modernizarea, europenizarea și incluziunea socială a societății românești în contextul rezilienței sale societale în cadrul Uniunii Europene.

Misiune

De la bun început, fondatorii și-au propus să contribuie palpabil la îmbunătățirea condițiilor de viață și stării de bine a cetățenilor, în special a grupurilor social vulnerabile prin două componente-cheie și anume: să oferie de servicii sociale și medicale de ocrotire, conform modelului inovativ propus prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR); să încurajeze și să se implice în acele proiecte de dezvoltare-cercetare-inovare în procesul de modernizare al mecanismelor de furnizare a serviciilor sociale.   

În mod concret, în urma experienței acumulate în furnizarea și coordonarea serviciilor de tip social, în complementaritate cât mai adecvată cu cele de îngrijiri medicale, Asociația vizează crearea primului Centrul de Consiliere și Sprijin în favoarea optimizării serviciilor integrate social-medicale ”Maria de Mangop”, care să corespundă criteriilor și exigențelor actuale privind asigurarea condițiilor stării de bine, sustenabilității și rezilienței în special pentru grupurile țintă ale organizației noastre, așa cum sunt desemnate și în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Acest Centru va fi deschis nu doar compatrioților noștri, ci și altor categorii de beneficiari din diaspora și mai ales din Statele Membre ale Uniunii Europene.

Servicii și Activități conexe obiectivelor Asociației

Pe baza metodelor inovative și a bunelor practici preluate și însușite din experiența europeană și internațională în domeniu, Asociația vizează dezvoltarea și promovarea pe scară cât mai largă, în special în regiunea de proveniență, cât și în întreaga parte de sud a țării, marcată încă de o insuficientă coeziune social-economică în raport cu alte regiuni mai dezvoltate ale țării, a acelor inițiative, intervenții, acțiuni și demersuri concrete care să compenseze discrepanțele privind nivelul de trai și de acoperire a diverselor nevoi ale grupurilor-țintă principale și să se integreze cât mai flexibil și în mod rapid în modernizarea și sporirea Stării de Bine a populației. 

În acest sens, inițiatorii organizației își direcționează toate demersurile pe cele trei componente cardinale avute în vedere și de procesul actual de modernizare și reforme în domeniile ocrotirii sociale și a dezvoltării durabile, în acord cu transformările ce au loc în plan european.

1. Transformarea cât mai prietenoasă a stilului de oferire a serviciilor specifice asistenței social-medicale și psihologice, potrivit modelelor de bune practici în regim intergenerațional – spre a preveni izolarea, segregarea sau orice alte tipuri de discriminare și anxietate socială, aplicarea metodelor adecvate în mod personalizat fiecărui grup de vârstă/social, cât și reunirea cât mai armonioasă a acestor grupuri pe baza conceptelor de învățarea de-a lungul întregii vieți (lifelong learning) și de transmitere a mesajului privitor la păstrarea identității cultural-istorice prin metode și practici ingenioase.

2. Realizarea unei echilibrări fericite între ponderea acordată îngrijirilor de tip medical cu practicile referitoare la aspectele locuirii, petrecerii timpului liber, lărgirea accesului la tipuri tot mai diversificate de activități și servicii disponibile deocamdată mai ales în mediul urban din marile orașe.

3. Inițierea și derularea acelor parteneriate și proeicte public-private care să cultive și să antreneze competențele și abilitățile în special ale copiilor, adolescenților și tinerilor, indiferent de mediul social mai puțin favorabil din care provin, în favoarea implicării în manifestarea rodnică a cetățeniei europene / globale active, inteligenței emoționale și sociale sporite, în genere a deprinderilor de viață independentă și responsabilă.    

Parteneriate strategice

Până în prezent, dar și de acum înainte o atenție aparte a fost și este acordată parteneriatului strategic cu Fundația EUROLINK-Casa Europei, membră afiliată EUNET, prin funcționalizarea Departamentului de Consiliere și Sprijin pentru Furnizarea Serviciilor de Asistență Socială (SAS), precum și cu Catedra Internațională ”Jean Bart” (CIO-SUERD), platformă de internaționalizare a educației, fondată în parteneriat și cu amabilul sprijin al Academiei Române.

Metode de lucru 

În mod concret, mulțumită acestui parteneriat, am avut ocazia să ne dedicăm campaniilor de conștientizare, formare a competențelor transversale necesare și promovării gândirii critice și strategice, utile în planul mai larg al reformării, atât a serviciilor de asistență socială, cât și a rezilienței societal-transformative în contextul multiplelor provocări curente legate de procesul digitalizării, creșterii sustenabilității (ESG), responsabilității social-corporative (CSR), tranziției verzi și combaterii efectelor nocive ale schimbărilor climatice asupra grupurilor vulnerabile cărora ne consacrăm eforturile.

În perspectivă, ne concentrăm toate energiile spre crearea, împreună cu alți stakeholderi din regiune, cât și din rândul donatorilor internaționali, a altor centre și puncte de consiliere și acțiune menite să acopere în mod preponderent nevoile celor trei mari grupuri de persoane vulnerabile avute în vedere:

      • copiii, adolescenții și tinerii post-instituționalizați;
      • persoanele mature dezavantajate, în special din rândul șomerilor de lungă durată, femeilor, romilor, etc.;
      • seniorilor în special a celor cu probleme mai grave de sănătate și a celor rămase singure în urma separării de restul familiei.

Noi înțelegem provocările unice cu care se confruntă persoanele în vârstă și familiile lor, de aceea oferim servicii excepționale,  adaptate nevoilor individuale ale fiecăruia.

Copyright © 2024