Buletin informativ nr 7/2024


Numărul actual cuprinde următoarele titluri:

  • Alternativă salutară pentru vârstnici pe durata caniculei în Capitală
  • Decizii cu impact social ale Ministerului Muncii
  • Testare gratuită în vederea prevenirii bolilor cu transmisie sexuală (BTS)
  • Primăria Capitalei a lansat primul program de voluntariat în domeniul educațional și de dezvoltare comunitară
  • Preluarea și valorizarea bunelor practici internaționale în domeniul planificării strategice a activității ONG, inclusiv a furnizorilor de asistență socială
  • Consultanții în furnizarea serviciilor sociale – potențial sprijin în regândirea strategică a planurilor de implementare ale centrelor în vederea acreditării
  • Conceperea bugetului centrelor social-medicale din unghiul impactului lor social
  • Mecanismul de furnizare al asistenței sociale, afectat și el de schimbările climatice
  • Capitala României va găzdui a 8-a Conferință Mondială privind consolidarea cooperării în domeniile practicii serviciilor sociale, educaționale și cercetării în asistență socială (SWIC 2024)
  • Șansa certificării internaționale în specializări multi și interdisciplinare

Inițiativa DGAS a Municipiului București merită evidențiată și să constituie un exemplu de bune practici și pentru alte localități din țară. Datorită înăspririi severe a condițiilor climatice, instituția menționată a luat inițiativa punerii la dispoziția vârstnicilor fără familie sau aparținători a unui serviciu special de ”ajutor la cmpărături”. Astfel, pentru a nu se expune temperaturilor extreme ieșind afară, echipele de urgență vor prelua lista de cumpărături cu produsele necesare, în limita coșului zilnic, și au informat că se vor ocupa de cumpărăturile beneficiarilor, asigurându-se că toate produsele sunt procurate în regim de siguranță și livrate acasă.

Sursa: https://www.dgas.ro/ajutor-la-cumparaturi-pentru-persoanele-varstnice-pe-timpul-caniculei/

Spre a combate unele informații apărute în mass-media, ministerul Muncii a făcut public faptul că, începând cu 1 septembrie 2024, indemnizația socială prevăzută ca ”sumă minimă garantată” să nu mai scadă în raport cu cuantumul rezultat în urma recalculării pensiilor. Se prezumă astfel că diferența ar urma să fie suportată de la bugetul de stat, ceea ce se traduce prin faptul că niciun pensionar nu va primi în cele din urmă mai puțin de 1281 lei, la nivel național.

Sursa: https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/7389-cp-indemnizatie-sociala-pensionari

În scopul încurajării tinerilor pentru a se responsabiliza mai mult în privința propriei stări de sănătate și a contribui la prevenirea bolilor cu transmisie sexuală (BTS), rețeaua MedLife a testat în luna august peste 1000 de tineri participanți la festivalurile Electric Castle și Summer Well. În plus, în afara testării propriu-zise, peste 300 de tineri au beneficiat și de consiliere gratuită asupra aspectelor referitoare la educația sexuală, oferită de medici din domeniile ginecologiei, urologiei, psihiatriei etc. De asemenea, este demn de menționat că până în prezent, la nivel național, peste 90% dintre tinerii români n-au beneficiat vreodată de informații destinate să identifice și să se protejeze de consecințele bolilor cu transmisie sexuală.

Mai multe detalii: https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/testare-bts-electric-castle-summer-well

Actualul program de voluntariat este destinat în mod special elevilor, profesorilor și organizațiilor-gazdă care se implică în diseminarea unor exemple de bune practici la nivel intergenerațional prin implicarea în mod voluntar în organizarea de diverse evenimente și proiecte la nivel municipal. Prin însușirea acestui model de acțiune, prin intermediul voluntariatului, inițiatorii îndeamnă pe cei interesați să se înscrie spre a activa în cadrul unui așa-numit ”hub PROEDUS 2.0” care privilegiază participarea cât mai multor elevi bucureșteni la acțiuni colective, implementarea de programe, alte proiecte și evenimente care să conducă implicit la conștientizarea importanței voluntariatului ca implicare civică în cadrul acelor organizații care desfășoară acțiuni de educație civică și democratică.

Mai multe detalii: https://www.g4media.ro/primaria-capitalei-anunta-programul-voluntar-proedus-2-0-nicusor-dan-ii-indemn-pe-tineri-sa-se-inscrie-in-program-mai-ales-ca-voluntariatul-le-dezvolta-niste-abilitati-care-le-vor-fi-utile-in-viat.html

Întrucât noua legislație recent adoptată în privința furnizării serviciilor sociale impune de acum înainte obligația, în cazul solicitării de acreditare, a depunerii unui detaliat plan de implementare/management al centrelor de servicii sociale care trebuie să se organizeze în regim non-profit. La nivel internațional, ținând cont de evoluția accelerată a cerințelor care stau în fața furnizorilor de servicii social-medicale, a fost dezvoltat, de pildă de către Fundația caritabilă Denver din SUA, un set de bune practici (”Opening All Doords”), în special în ceea ce privește planificarea strategică. Fundația oferă în acest sens un model de cadru strategic, conceput în așa fel încât să fie inspirativ prin metode de tip pro-activ și colaborativ și un stil de leadership care să combată în mod decisiv orice tip de discriminări. De remarcat ar fi că la bază stau principiile legate de drepturile omului, echitate, incluziune și diversitate, precum și ghiduri privind echitatea rasială și interconectarea în cursul tuturor activităților. Astfel este vizată obținerea unei stimulări a temelor urgente și accelerarea procesului de schimbare în cadrul comunităților prin consolidarea parteneriatelor și intercomunicării cu fiecare segment al comunităților în favoarea sporirii încrederii și a relațiilor de tip colaborativ. Evident, nu este singurul model care să sprijine realizarea unui plan strategic solid și bine întemeiat din start, însă merită a fi luat în considerare de către furnizării de asistență socială.

Sursa: https://denverfoundation.org/news-initiatives/strategic-framework/

Pe plan mondial, marile federații/rețele în domeniul asistenței sociale, precum Eurodiaconia (UE) say World Vision (global), s-au implicat de mult timp sprijinirea ONG-urilor în domeniu privind modernizarea și creșterea standardelor de calitate ale diverselor servicii sociale. Conform agenției Oaks din Marea Britanie, care a fuzionat recent cu compania Altair, celor interesați de elaborarea unui plan strategic solid pentru organizația lor, în procesul lor de asumare în mod real a noului statut non-profit, le este pus la dispoziție un mini-ghid al pașilor ce trebuie parcurși în acest scop: consultarea deținătorilor de interese în plan local; realizarea analizei SWOT și călăuzirea întregului proces; identificarea scopului, viziunii și a misiunii organizației; sublinierea valorilor-cheie; menționarea domeniilor strategice de interes/acțiune; programarea riguroasă a obiectivelor SMART; schițarea planului concret de acțiune și a modului concret de punere în practică și de auto-evaluare.

Mai multe detalii: https://www.oaksconsultancy.co.uk/post/how-to-write-a-robust-strategic-plan-for-your-charity

În sisteme avansate, precum cele din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, potrivit organizației globale Unit4, deja 86% dintre ONG-urile implicate și-au gândit deja propriul plan operațional de transformare sau sunt pe cale să-l realizeze din unghiul de vedere al ”cloud-based ERP” – interconectare prin platforme internet securizate de tip cloud a datelor organizaționale privind planificarea resurselor organizației. Aceasta privește în special cerințele legate de întrunire a criteriilor de sustenabilitate și conformitate cu noile reglementări europene de tip ESG și bugetarea aferentă spre a primi ulterior un feed-back relevant din partea stakeholderilor și aparținătorilor celor ce sunt beneficiari ai serviciilor respective. Aceasta se impune drept o direcție importantă de lucru și în România, atât din perspectiva Registrului Național care se va crea din unghiul legislației actualizate recent, cât și a jaloanelor din cadrul PNRR.

Sursa: https://www.unit4.com/blog/how-unit4-can-help-nonprofits-deliver-on-time-within-budget-and-with-an-eye-to-social-impact

Întregul parcurs al consecințelor provocate de schimbările climatice include conform evaluărilor disponibile prin ONU și România în acest șir de evenimente care afectează ”reziliența societală” (migrații ale populației, îmbătrânirea populației, criza alimentară, deșertificarea, identificarea noilor surse de energie alternativă pentru prevenirea risipei și propria sustenabilitate). La marea conferință, ce va fi găzduită de Baku în noiembrie 2024, organizată sub egida ONU, secțiunea privind acest tip de probleme preocupante se află sub coordonarea UNFCCC (Convenția Cadru asupra Schimbărilor Climatice a Națiunilor Unite). Un număr de 30 de tineri între 18 și 30 de ani pot beneficia de burse, în special din țările în curs de dezvoltare. Cei interesați pot depune candidaturile lor până în data de 1 septembrie 2024.

Înscrieri: https://opportunitiescorners.com/cmp-cop29-youth-delegates/

Conferința este găzduită și organizată de Universitatea din București la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială în parteneriat cu Asociația Școlilor de Asistență Socială din România (ASSWR). Evenimentul are loc în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2024 și se va derula în limba engleză în vederea explorării capacităților de reunire a eforturilor colaborative, atât de utile în variatele domenii ale asistenței sociale și a disciplinelor conexe care includ sănătate, educație, locuire, implementarea legislației, etc. Un accent special va fi pus pe gestionarea platformelor digital de date și a reuniunilor virtuale de lucru pentru a extinde audiența și cooperarea organizațiilor implicate de pretutindeni.

Înscrieri: https://swicub.com/

Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD), prima platformă de internaționalizare a educației / formării în sistem internațional UNESCO ”Life-Long Learning”, a instituit deja o tradiție de a oferi tuturor celor interesați o alternativă flexibilă și comodă de completare, actualizare sau reinventare în carieră printr-o paletă cu caracter unic și complet care înglobează toate ingredientele necesare pentru cele mai râvnite oportunități și poziții în specializări multi / interdisciplinare pe plan european și global.

În cadrul programelor CIO-SUERD, proiect lansat încă din anul 2012 în parteneriat și cu amabilul sprijin al Academiei Române, participanților adulți sau mai tineri li se oferă, la alegere, în sistem online, formarea și ghidajul necesar și cu deplin succes pentru toți participanții, pe toată durata cursului. Oferta menționată se referă la programe cu caracter preponderent practic și de specializare, inclusiv prin cele de tip Executive sau/și mini-MBA intensive, cunoscute sub numele ”fast track”, iar pentru înscrierea până în data de 2 septembrie 2024 se acordă discount (Early-bird):

1. Expert & Consultant ESG – Managementul Guvernanței Sustenabilității – Dezvoltare Durabilă
2. European Project Manager
3. Managementul serviciilor comunitare integrate de asistență medicală și socială
4. Dezvoltare și inovare urbană – Smart & Resilient City
5. Managementul bioeconomiei, inovării și bunei guvernanțe
6. Managementul destinațiilor de ospitalitate turistică și culturală (OMD)
7. Expert & Antreprenor în managementul economiei circulare
8. Managementul granturilor proiectelor de redresare și reziliență – PNRR
9. Trainer în reziliența personală și a echipei
10. Diplomație internațională în contextul digitalizării transformative

Coordonarea științifică CIO-SUERD este girată de Consiliul Consultativ sub autoritatea Prof. univ. dr. habil Eric GILDER, Profesor Asociat Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, iar cea generală a Programului Național Comun ”CIO-SUERD” de către Sever AVRAM, Senior Trainer / Profesor Asociat cu vastă experiență în proiecte de training și consultanță cu instituții precum Comisia Europeană, Central European University, European Network for Education & Training, Academia Română etc.

La final, absolvenții care primesc mentoratul organizatorilor, beneficiază, de asemenea, de Certificat de Absolvire însoțit de Anexă de Studii cu menționarea competențelor și abilităților (EU skills), Scrisoare de Recomandare și afiliere la Rețeaua Națională a Promotorilor, Facilitatorilor și Experților CIO-SUERD (PROFEX).

Pentru informații suplimentare și înscrieri, deja deschise, cei interesați pot consulta siteul ciosuerd.houseofeurope.ro sau ne pot contacta telefonic la numărul: 0723670987

Pentru conformitate,
Secretariatul Tehnic CIO-SUERD ”Jean Bart”

Buletin informativ nr 6/2024

OPORTUNITATE UNICAT pentru prima dată în format online, la nivelul întregii țări, ca și în România oferită îndeosebi furnizorilor de servicii sociale care necesită adaptarea la noua legislație în domeniul asistenței social medicale, cât și aparținătorilor care caută să aleagă cea mai bună variantă de centru social pentru membrii familiei lor:

”Conectarea ghidată a membrilor cu zona decidenților / liderilor din sistemul de ocrotire social-medicală, influencer-ilor și profesioniștilor spre a-și consolida în mod reciproc raporturi de cooperare cu ”valoare adăugată” prin Networking Hub – integrator al nevoilor / solicitărilor beneficiarilor cu oferta furnizorilor.3. Șansa inițierii practice în principalele direcții de intervenție / sprijin: îngrijire la domiciliu, ajutor de tip administrativ-gospodăresc, soluționarea nevoilor personalizate ale grupurilor mai vulnerabile / tuturor persoanelor mature. În plus, ghidarea noilor membri din rândul beneficiarilor de servicii și aparținătorilor acestora asupra avantajelor ofertei privind pensionarea, îngrijirea specializată și cazarea adecvată, îndeosebi a persoanelor vârstnice și a tinerilor post-instituționalizați.”

Mai multe informații: https://ocrotiresociala.eu/centru-sprijin-servicii-integrate-mariademangop/

Urmând îndeaproape noile tendințe și recomandări din UE, prevăzute și în cadrul PNRR, în vederea prevenirii și reducerii abandonului școlar, dar și a situației de însingurare și a sentimentului de inutilitate cu care se confruntă vârstnicii, Fundația Regală Margareta a României a inițiat încă din anul 2015 programul complementar de educație inter-generațională, bazat pe colaborarea între generații, pe transferul de cunoștințe, valori și experiențe, precum și pe nevoia tinerilor/copiilor de a se inspira din modele pozitive, inclusiv pe dorina seniorilor de a se menține activi și relevanți în comunitate.

Astfel, în cursul anului 2023, programul respectiv intitulat ”Centrele Generații”, derulat în parteneriat cu Fundația Bosch România, a fost accesibil în cadrul centrelor operate de Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic în Blaj, Fundația Creștină Diakonia în Bonțida, Asociația Stern der Hoffnung în Buziaș, Asociația Something New din Dezmir și Fundația Sfântul Dimitrie din sectorul 2, București.

În materialele de presă se menționează că acest program va continua și în perioada următoare în baza bunelor practici deja acumulate.

Mai multe informații: https://intergenerational.ro/noutati/expozitiile-generatii-un-periplu-fotografic-al-educatiei-intergenerationale-in-5-comunitati-din-romania-de-ziua-mondiala-a-educatiei/

De 26 de ani, s-a încetățenit o interesantă tradiție care permite organizației inițiatoare Salvați Copiii – România să activeze o rețea de grădinițe estivale, precum și o școală mobilă, destinată să ajungă în special la copiii cu un cces redus sau chiar inexistent la educație, care locuiesc în zone izolate sau în comunități grav afectate de sărăcie.

Acest program a fost conceput în vederea reducerea fenomenului de abandon școlar care afectează estimativ 16% dintre copiii de vârstă gimnazială și 25% dintre cei de vârstă liceală.

Pe de altă parte, este de menționat că în România doar 75% dintre copiii de vârstă preșcolară sunt înscriși, în medie, la grădiniță, cu mult sub media UE de peste 93%. Aceasta face cu atât mai utilă extensia acestui program către 1500 de copii din județe selectate de pe întreg teritoriul țării.

Sursa: https://www.zi-de-zi.ro/2024/07/09/salvati-copiii-romania-copiii-din-mures-inclusi-in-programe-educative-si-in-gradinite-estivale/

Mulțumită unui grant oferit de EEA Grants, Primăria Sectorului 6 în parteneriat și cu sprijinul Fundației ESTUAR, au reușit să pună în practică un program gratuit care furnizează asistență medicală persoanelor din toate sectoarele Municipiului București care au atins vârsta legală de pensionare, prin centrul de sănătate Sfântul Nectarie. Programul se intitulează SAFE – Sănătate, Accesibilitate, Facilitate, Educație – și oferă servicii medicale gratuite extrem de variate, de la consultații medicale de specialitate în medicina internă, până la radiografii gratuite și accesul la aparatură modernă pentru screening. În curând, cabinetul de radiologie va fi dotat cu un mamograf digital pe bază de tomosinteză, pus gratuit la dispoziția beneficiarilor.

În acest sens, să mai menționăm doar că peste 4380 de persoane au beneficiat deja de acest program, dintre care 420 persoane sunt de etnie romă. Există și un număr de apel gratuit 021.9970.

Mai multe informații: https://www.asistentasociala6.ro/noutati/programul-safe-viata-sanatoasa-040724

Conform HG 598/2024, salariul asistenților personali, care se ocupă de persoane cu handicap grav, se majorează de la 3300 lei la 3700 lei brut, începând cu data de 1 iulie 2024. În acest mod, din luna iulie 2024, asistenții personali vor fi salarizați la nievlul salariului de bază minim pe țară.

Pentru persoanele cu dizabilități, indemnizația lunară se majorează și ea cu 277 lei, cuantumul acesteia devenind egal cu salariul net al asistentului personal gradația 0. Achitarea indemnizației lunare va fi asigurată de către primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav. În plus, autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare finanțării acestei salarizări precum și a altor drepturi cuvenite asistenților personali.

Sursa: https://dasdeva.ro/index.php/informatii_publice/anunt/512

Luând în considerare clasificarea României în indexul UE ca prezentând unul dintre cele mai înalte grade de violență domestică, noul centru constituit de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București furnizează suport pentru femeile care se află în situațiile de violență domestică precum și a altor categorii de femei care fac parte din grupuri vulnerabile sau care trec prin situații de dificultate, indiferent de vârstă, nivel de instruire, ocupație, venituri, stare civilă, mediu de proveniență. Printre serviciile oferite putem exemplifica pe cele de consiliere psihologică, socială, atelierele realizate pe teme de interes, împreună cu alți parteneri, facilitarea accesului la diverse servicii, inclusiv servicii de sprijin, ateliere de psihoeducație, dezvoltare personală și ateliere creative.

În cadrul Magazinului Social înființat, beneficiarelor li se oferă gratuit ținute vestimentare rezultate din donațiile cetățenilor necesare femeilor în dificultate sau care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Mai multe detalii: https://www.dgas.ro/project/centrul-de-informare-si-sprijin-pentru-femei/

Sub genericul #TrueParticipation, va avea loc în perioada 5-7 septembrie 2024, la Hamburg (Germania), cea de-a șasea ediție a summit-ului global destinat în mod special celor implicați în procesul de adaptare și tranziție la marile schimbări internaționale. La acest eveniment, urmează să ia parte inovatori sociali, lideri din business, decidenți și filantropi, care să exploreze împreună cele mai prioritare teme ale perioadei actuale și de a identifica căile prin care să poată fi construită o societate în care fiecare să poată contribui, participa și angaja în mod activ în ”marea schimbare socială pentru binele tuturor”.

De menționat este că municipalitatea Hamburg are deja o redutabilă tradiție în domeniu, fiind cea care a reușit să adopte Strategia Urbană de Inovare Socială sub genericul Social Entrepreneurship Strategy, drept rezultat al activității a peste 100 de organizații din întreaga lume. Persoanele sub 25 de ani care doresc să ia parte la summit beneficiază de gratuitate pe baza completării unui formular special.

Informații suplimentare: https://community.ashoka.org/en/summit-2024

Recent, organizatorii anuali ai acestui eveniment la nivel european, au decis să celebreze în acest an cele mai remarcabile inițiative și practici inovative în domeniul serviciilor sociale de-a lungul întregii Europe și dincolo de frontierele acesteia. Tema aleasă se referă la ”Promovarea Comunităților Incuzive” care să reliefeze importanța valorilor legate de angajamentul civic, diversitate și accesibilitate în făurirea comunităților în care fiecare persoană să se poată simți pusă în valoare. În mod deosebit, serviciile sociale joacă un rol central în satisfacerea nevoilor grupurilor vulnerabile de populație, ameliorarea calității vieții, abordarea temelor legate de sărăcie, inegalitate și excluziune socială.

Termenul prevăzut pentru candidatură a fost stabilit pe 12 iulie, iar ceremonia propriu-zisă de premiere va avea loc în perioada 4-5 noiembrie 2024, la Lisabona. Printre categoriile răsplătite se situează livrarea serviciilor, sprijinul acordat forței de muncă, practicile colaborative, cercetare și evaluare, transformarea digitală etc.

Sursa: https://www.esn-eu.org/news/shaping-inclusive-community-building-2024-social-services-awards

Compania britanică Vambrace, reputată pentru infrastructura de securitate cibenetică pusă la dispoziția mediului de afaceri, a decis să lucreze și împreună cu organizațiile caritative și de ocrotire socială care să ofere sprijin îmbunătățirii rezilienței cibernetice și furnizări ide suport organizațiilor care aspiră să-și dezvolte strategii puternice de securitate cibernetică.
Conform portalului Digital Care Hub, catalizator al tehnologiilor inovative de avangardă în domeniul securității cibernetice, anul trecut serviciile oferite de compania Vembrace s-au referit la beneficii-cheie și la rezultate care au avut drept țintă domeniul filantropic.

Astfel, Vambrace a introdus un pachet gratuit de protecție contra atacurilor cibernetice, modelat în mod specific pe profilul organizațiilor de furnizare a asistenței sociale. Acesta include, de pildă, servicii precum security score card (pre-evaluarea gradului de siguranță cibernetică), training personalizat în securitate cibernetică, incluzând și simularea de tip phishing, analiza decalajelor care să permită elaborarea planului de răspuns la incidente cibernetice și scanarea vulnerabilităților.

Sursa: https://www.digitalcarehub.co.uk/free-cyber-security-packages-for-social-care/

Buletin informativ nr 5/2024

Prin modificarea legislației în domeniul asistenței asistenței sociale, inițiatorii consideră că de acum înaine entitățile furnizoare și beneficiarii se vor putea bucura de simplificarea multora dintre proceduri, dar vor trebui să contribuie la consolidarea funcțiilor de control în teren, dobândită în mod suplimentar de inspectorii de specialitate.

În același cadru, se reglementează c încheierea contractelor de voluntariat să nu ajungă să disimuleze activități remunerabile, cât și neînregistrarea contractelor de voluntariat (Registrul de Voluntari), precum și absența clauzelor obigatorii din cadrul contractului de voluntariat.

Din perspectiva Ministerului Muncii, dar și a Parlamentului, care a modificat în aprilie 2024 Legea 100, completând-o cu noi modificări la Legea Asistenței Sociale, s-ar fi creat deja premisele unei reforme a furnizării acestor servicii, inclusiv în conformitate cu recomandările și cerințele incluse în PNRR. În cele ce urmează, vom sintetiza și comenta pe scurt cele mai relevante transformări aduse acestei legi.

  1. Organizațiilor furnizoare li se cere prin lege să aloce minimum 90% din veniturile realizate scopului sau obiectivului social asumat statutar și deontologic.
  2. Aceste entități, fiind de tip non-profit, nu vor mai fi prevăzute cu cod CAEN, ci doar cu tipuri de activități prevăzute. Activitatea de furnizare a serviciilor sociale este reglementată prin ”Codul Serviciului Social”, asumat în scris, în statut, ca activitate principală, de exemplu, îngrijirea persoanelor vulnerabile.
  3. Furnizorii își asumă și dreptul expres, menționat de lege, referitor la monitorizarea activităților de asistență social=medicală. ONG-ul este îndreptățit prin noua lege să denunțe orice abateri, nereguli sau abuzuri constatate în domeniul serviciilor sociale din oricare alte zone sau centre ar proven, să se autosesize la timp și să coopereze spre a preveni încălcările legislației în domeniu.
  4. Organizațiile au latitudinea să încheie protocoale cu ministerele de resort, ca de ex. Ministerul Muncii, Ministerul Familie, Ministerul Tineretului, în vederea unei îmbunătățiri generale a aplicării standardelor de calitate.
  5. In plus, ONG-urile au dreptul să constate și să sesizeze autorităților de coordonare și control situațiile care impun încetarea sau rezilierea autorizațiilor de funcționare ale centrelor sociale care se pot doveni că nu respectă pe deplin legislația și obligațiile ausmate.
  6. Prin Regulamentul de Ordine Interioară, furnizorul își asumă obligația de a consemna și de a păstra registrul contractelor de voluntariat și tipul activității în care voluntarii au fost sau vor fi implicați, după caz. Totodată, centrul își asumă nu doar obligația de a deține licența de funcționare privind furnizarea serviciilor sociale, ci și acoperirea prejudiciilor survenite eventual sau potențial după momentul emiterii deciziei de retragere a licenței, întrucât se asumă că acestea constituie infracțiununi aferente Codului Penal.
  7. Furnizorul de servicii declară că este de acord și aplică în mod practic înscrierea în Registrul Național de evidență al persoanelor beneficiare de servicii sociale, menționându-se sumele primite din partea autorităților publice drept subvenție.
  8. Furnizorul de servicii este acela care asigură participarea periodică a personalului la cursuri de specializare profesională, în special pe teme precum: drepturile fundamentale ale omului, riscurile de abuz sau neglijență, orice formă de discriminare sau tratamente inumane/degradante, etc.
  9. În cazul persoanelor vârstnice, noua legislație pretinde să fie integral puse în aplicare drepturile specifie persoanelor vârstnice, prevăzute prin Legea 17, precum combaterea abuzului și neglijării, absența consimțământului, asigurarea formării profesionale a personalului care lucrează cu persoane vârstnice (asistenții sociali, împreună cu polițiștii).
  10. În situația îngrijirilor la domiciliu, să se facă doar în baza unui contract de prestări servicii, personalizat și avizat în mod corespunzător.
  11. De asemenea, furnizorul este obligat prin Compartimentul de Asistență Socială să asiste beneficiarii în raport cu autoritățile tutelare în cadrul procedurilor de încheiere a actelor de proprietate sau a contractelor de închiriere/comodat.

Sursa: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/281934

În urmă deja cu 2 ani, în beneficiul aplicării rapide și eficiente în practică a cerințelor și recomandărilor din cadrul PNRR, am inițiat o campanie națională de sprijin adresată prin DGASPC-uri, în principal, către toți furnizorii/practicienii de servicii social-medicale.

După adoptarea noii legislații, în urma fenomenului social investigat de media sub numele ”Azilele Groazei”, prevederile actuale au înăsprit substanțial condițiile de acordare a licențierii, de monitorizare a standardelor și de administrare a penalităților către furnizorii ce nu se conformează 100% noilor standarde interne și de parteneriere în sistem nonprofit cu cultele religioase și cu ONG-urile relevante, destinate să preia treptat coordonarea metodologică și cheltuirea mai transparentă a finanțărilor, atât din bugetul național, cât și din fondurile PNRR, structurale, norvegiene, elvețiene etc.

Pachet de Servicii de Consiliere:
În baza experienței și networking-ului articulat la nivelul mai multor județe și entități de profil din țară, Cabinetul Asociat CNASR de Asistență Socială ”Elena BRÂNZEA” a lansat noul Pachet de Servicii de Consiliere, oferit prealabil înființării sau actualizării / transformării activității centrelor de profil, inclusiv a celor de tip socio-medical, adaptat cât mai flexibil atât nevoilor furnizorilor, cât și așteptărilor aparținătorilor și beneficiarilor de toate vârstele, îndeosebi al celor din mediile vulnerabile, persoanelor cu dizabilități și vârstnice.

Acesta conține componente-cheie, precum:

  1. Pre-evaluarea nevoilor scontate;
  2. Stabilirea și punerea în aplicare a Planului de Acțiune pregătitor;
  3. Revizuirea documentației necesare;
  4. Sprijinirea demersurilor privind Planul de Acțiune aferent procesului de licențiere;
  5. Consiliere specializată destinată Planului de Optimizare a proceselor;
  6. Punerea la dispoziție a ghidajului și modelelor orientative;
  7. Conceperea Planului de Promovare (în special online), Marketing, Networking & Advocacy, Parteneriate Strategice.

Aceste servicii sunt oferite la cel mai bun raport costuri-timp-calitate și sunt în mod personalizat negociate la cerere.

Informații suplimentare: https://ocrotiresociala.eu/noutati/

Întrevederea între IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului și Arhiepiscopul Sibiului cu Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a avut recent loc la Sibiu, tema principală fiind stadiul în cre se află reforma din domeniul asistenței sociale și al dezvoltării serviciilor destinate persoanelor vulnerabile.

În articolul publicat, Sibiul este considerat un ”model de incluziune”, aici existând o biserică destinată persoanelor cu deficiențe de auz. Anticipând transformările aflate în curs privind preluarea de către cultele religioase a coordonării cât mai multor centre de asistență social-medicală, Ministrul a detaliat, în cadrul întâlnirii, ”posibilitățile de finanțare care pot fi accessate” prin reforma legislativă adoptată, având drept pilon central principiul ”finanțarea urmează beneficiarii”. Aceasta se preconizează că va permite unui număr de 2000 de comunități rurale cu acces redus la servicii sociale să-și deschidă propriile ”servicii comunitare integrate”, implicându-i deopotrivă pe îngrijitori, asistenții sociali, medicali, mediatori, elevi etc. Va fi finanțată construcția a 30 de noi centre pentru vârstnici sau persoane cu dizabilități prin intermediul programului POIDS – PNRR.

Patriarhia Română și Ministerul Muncii au în vedere și îngrijirea de lungă durată, cât și alte programe și proiecte sociale consacrate categoriilor dezavantajate.

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/reforma-din-asistenta-sociala-analizata-de-catre-ministrul-muncii-si-mitropolitul-ardealului-20182623

În ajunul deschiderii a noi 2000 de centre de servicii comunitare integrate, semnalăm oportunitatea de certificare ca ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”, prin cursul online oferit de CIO-SUERD.

Persoanelor motivate să se implice și să-și dezvolte în continuare cariera profesională în cadrul noilor centre de servicii integrate social-medicale, li se recomandă să consulte și să ia parte la noua serie a programului ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”, sesiunea aprilie 2024.

În acest sens, programul complet de formare, certificare, recomandare și ghidaj personalizat până la succesul deplin al celor motivați să se implice și să îmbrățișeze o asemenea carieră de viitor, s-a dovedit util și stimulativ pentru reprezentanți profesionali din diverse domenii de competență, inclusiv din management, în vederea alinierii flexibile și cât mai rapide la noile standarde impuse de anvergura procesului în curs. Important de menționat este că programul ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” a fost și va fi și în viitor accesibil în format online, hibrid sau chiar live, în funcție de disponibilitatea și specificul nevoilor noilor grupe de cursanți. Structura urmează riguros sistemul ”lifelong learning” (învățarea pe întreg parcursul vieții) promovat și recomandat atât de UNESCO, cât și de Consiliul UE, inclus acum și în noua Lege a Educației nr 199/2023.

Cursurile se desfășoară online în perioada lunilor mai – iunie 2024, incluzând ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil. Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire cu Anexa detaliată incluzând competențele și abilitățile vizate și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaționala Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, al cărei Coordonator Științific este Prof. univ. dr. habil Eric GILDER. De asemenea, programul se bucură de colaborarea inițiată cu Cabinetul Asociat CNASR Asistență Socială ”Elena BRÂNZEA”, precum și Asociația ”Maria de Mangop”.

Detalii suplimentare și înscrieri: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-ue-in-managementul-serviciilor-comunitare-integrate-de-asistenta-sociala/

Buletin informativ nr 4/2024

În urma unei relativ îndelungate perioade de consultare și elaborare, Ministerul Muncii (MMSS) a anunțat că la jumătatea lunii aprilie s-a reușit adoptarea legislației concepute să reformeze, după cum se anunțase încă din septembrie 2023, sistemul de furnizare al asistenței sociale în România. Dintre principalele schimbări intervenite spicuim:

  • furnizarea serviciilor, chiar și în regim provizoriu, necesită o verificare prealabilă în teren de către inspectorii sociali – din păcate mulți dintre aceștia nu dețin, până în prezent, așa cum a arătat mass-media în mai multe rânduri, formarea necesară pentru o evaluare suficient de obiectivă și cuprinzătoare a calității serviciilor respective și nici nu sunt în măsură să recomande în mod concret alte surse de acoperire a costurilor relativ mari ale acestor servicii în afara taxelor percepute de către centre;
  • înființarea Registrului Național Electronic de Evidență a beneficiarilor împreună cu o revizuire consecutivă a Registrului Unic al Listei de Servicii Sociale, în baza cărora ar urma să se procedeze la verificările efective ale acestor date în timp real;
  • transformarea modului de finanțare a serviciilor sociale conform principiului european ”finanțarea urmează beneficiarul”, în așa fel încât banul public ar urma să fie cheltuit într-un mod mai transparent și mai ușor de verificat;
  • întărirea rolului inspectorilor sociali și mai ales a capacității funcționale a inspecției sociale, ceea ce implică în mod logic și consecutiv și un întreg sistem de sancțiuni chiar penale și o creștere vertiginoasă a amenzilor, de cinci ori față de cele în prezent, mai ales dacă centrele controlate funcționează fără a fi obținut anterior licențierea necesară;
  • creșterea importanței parteneriatului cu instituția Avocatului Poporului, cu bisericile și cultele religioase din cadrul AIDROM, dar și cu alte ONG-uri relevante din cadrul societății civile;
  • oferirea de consiliere gratuită prin reprezentanții ANEPIS către furnizorii de servicii sociale în vederea unei mai bune cunoașteri a obligațiilor aferente schimbărilor legislative.

În actuala formă, nu se prevăd însă nici standarde ale calificării respectivilor reprezentanți și nici sancțiuni și modalități de sesizare timpurie pentru prevenirea unor situații grave precum au fost cele apărute relativ recent, în special în județul Ilfov. Legea a fost promulgată de Președintele României și a devenit deja operantă din 16 aprilie 2024.

Sursa: https://www.juridice.ro/733465/se-reformeaza-sistemul-de-asistenta-sociala.html

Prin evenimentele în aer liber organizate de Primăria Capitalei, în parteneriat cu ARCUB și PROEDUS, este continuat și în cursul lunii aprilie ciclul de manifestări concepute în cadrul așa-numitului ”hub de lifestyle” destinat să încurajeze activitățile de deconectare și de petrecere a timpului liber sub genericul ”Străzi deschise, București – Promenadă urbană”. Ciclul respectiv include îndeosebi evenimente pentru copii, precum spectacole de teatru, momente de magie, ateliere de creație și activități educaționale, dar și concerte cu muzică live și spectacole de dans gândite în spiritul unei abordări inter-generaționale. Accentul cade pe o serie de activități de creație și ateliere de dezvoltare a abilităților artistice prin participarea la jocuri interactive sub auspiciile Bibliotecii Metropolitane din București și cu participarea elevilor Școlii de Artă.

Sursa: https://www.agerpres.ro/comunicate/2024/04/19/comunicat-de-presa-primaria-municipiului-bucuresti–1283801

Grație parteneriatului încheiat între organizația Salvați Copiii și DGASPC Sector 6, au fost puse bazele unui nou centru de zi destinat copiilor din mediile vulnerabile, mai ales atunci când părinții lor lucrează sau se află în căutarea unui loc de muncă. Tot aici se are în vedere creșterea interacțiunii prin joc și alte activități conexe în vederea facilitării învățării limbii române de către copiii ucraineeni. În acest sens, de pildă, se anunță că la sediul Centrului de Recreere și Dezvoltare Personală ”Conacul Golescu – Grant” vor fi găzduiți, de acum înainte, 40 de copii, alături de familiile lor, prin intermediul finanțării oferite de Mastercard și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În total, se estimează că peste 500 de persoane din ambele țări vor beneficia de variatele servicii din cadrul acestui program în scopul unei depășiri mai line a perioadei dificile în care se află aceste persoane.

Sursa: https://www.asistentasociala6.ro/noutati/un-nou-centru-social-de-interes-comunitar

Întrucât problemele referitoare la gradul de sănătate mintală al copiilor și adolescenților din România s-a agravat, conform statisticilor, încă din perioada crizei pandemice, Asociația Română de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, în parteneriat cu Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” și cu sprijinul UNICEF România, a desfășurat recent Conferința Națională de Sănătate Mintală, cu tema: ”Prevenție și intervenție timpurie în sănătatea mintală a tinerilor”. Printre obiectivele care s-au regăsit în cadrul tematicii pot fi menționate promovarea sănătății mintale la nivel național, a măsurilor de creștere a calității vieții în rândul copiilor și adolescenților, asigurarea vizibilității drepturilor la ”o stare de bine generală” pentru cei aflați la vârsta adolescenței, precum și promovarea colaborărilor profesionale între experții români și cei de pe plan internațional. Pe platforma www.eventsmax.ro pot fi regăsite mai multe detalii despre conținutul și rezultatul acestui eveniment, precum și asupra celor 30.000 de manageri, antreprenori și experți care se implică sau doresc să se implice de acum înainte în asemenea evenimente.

Sursa: https://www.medicalmanager.ro/conferinta-nationala-de-sanatate-mintala-a-copilului-si-adolescentului-11-13-aprilie-2024

La jumătatea lunii aprilie, ISSA – International Social Security Association – a făcut public raportul anual cu privire la dezvoltările și tendințele în domeniul securității sociale – Europa 2024. Lansarea a avut loc cu ocazia Forumului pentru Europa desfășurat în orașul Porto (Portugalia). Raportul se concentrează asupra provocărilor complexe derivate din îmbătrânirea rapidă a populației, schimbările de pe piața muncii și dinamica familială, reliefând cu precădere componentele de securitate socială apte să contureze o nouă perspectivă a cursului inițiativelor și acțiunilor preconizate, cu un acccent holistic mai pronunțat ca perspectivă cu impact asupra variatelor ramuri ale securității sociale. În speță, conform documentului menționat, se are în vedere preluarea unei abordări de tip ”life course” cu referire la elementele de securitate socială ce marchează abordările guvernelor și instituțiilor implicate în schimbările ce au loc sub influența transformărilor societale cu care se confruntă mediile respective la nivel european. Un accent cu totul aparte a fost pus pe componentele de inovare și digitalizare care să asigure servicii centrate pe client și pe creșterea calității serviciilor, cu predilecție prin recursul la aplicațiile AI, în scopul optimizării operațiunilor de securitate socială și al întăririi proceselor de luare a deciziilor la nivel instituțional / managerial. în esență, se urmărește o întărire a securității societale în spiritul rezilienței care să facă față mult mai bine sfidărilor legate de crizele economice, geopolitice, climatice și de pregătirea adecvată în vederea susținerii financiare a sustenabilității necesare și în acest domeniu.

Sursa: https://www.issa.int/news/social-security-developments-and-trends-europe-new-issa-report

În perioada imediat următoare (24-25 aprilie 2024) are loc, sub egida Comisarului European pentru Coeziune și Reforme, Conferința asupra instrumentelor tehnice de sprijin 2024 referitoare la orientarea viitoare a reformelor comunitare către un impact mai consistent, reunite sub sloganul ”Împreună suntem mai puternici”. Invitații la eveniment din Statele Membre, instituțiile UE, cele internaționale și la nivel academic au în atenție discutarea modului în care guvernele statelor membre se implică în sprijinirea procesului de reforme și a modului în care acest curent poate fi în continuare sprijinit din punct de vedere moral și financiar.

Mai multe informații: https://reform-support.ec.europa.eu/events-0/2024-technical-support-instrument-annual-conference_en

În contextul marcării Zilei Mondiale ONU a Pământului (22 aprilie 2024), Asociația de Dezvoltare Durabilă și Intercomunitară ”Maria de Mangop” se implică în parteneriatul conceput în cadrul eforturilor privind dezvoltarea sustenabilă orientată spre soluții ce se află în centrul preocupărilor Sustainable Development Solutions Network (SDNS – https://www.unsdsn.org/join-the-sdsn), organizație care se mobilizează în vederea lansării de inițiative referitoare la sprijinul acordat pregătirii demersurilor pe termen lung în beneficiul transpunerii Agendei SDG 2030. În mod concret, în cadrul Reuniunii Consultative din 22 aprilie 2024, se desfășoară o simulare a conturării unei Foi de Parcurs privind atingerea competitivității sustenabile social-economice la nivel corporativ în care și organizațiile societății civile pot și trebuie să aibă un rol tot mai relevant și proactiv. Asupra beneficiilor aferente afilierii la Alianța Profesională a Brand Ambasadorilor și Liderilor Competitivității Sustenabile, precum și, în mod consecutiv, la rețeaua globală SDSN, cei interesați pot consulta mai multe detalii pe siteul https://ciosuerd.houseofeurope.ro/leadership-ul-european-al-competitivitatii-sustenabile/

Sursa: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/

Persoanelor motivate să se implice și să-și dezvolte în continuare cariera profesională în cadrul noilor centre de servicii integrate social-medicale, li se recomandă să consulte și să ia parte la noua serie a programului ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”, sesiunea aprilie 2024.

În acest sens, programul complet de formare, certificare, recomandare și ghidaj personalizat până la succesul deplin al celor motivați să se implice și să îmbrățișeze o asemenea carieră de viitor, s-a dovedit util și stimulativ pentru reprezentanți profesionali din diverse domenii de competență, inclusiv din management, în vederea alinierii flexibile și cât mai rapide la noile standarde impuse de anvergura procesului în curs. Important de menționat este că programul ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” a fost și va fi și în viitor accesibil în format online, hibrid sau chiar live, în funcție de disponibilitatea și specificul nevoilor noilor grupe de cursanți. Structura urmează riguros sistemul ”lifelong learning” (învățarea pe întreg parcursul vieții) promovat și recomandat atât de UNESCO, cât și de Consiliul UE, inclus acum și în noua Lege a Educației nr 199/2023.

Cursurile se desfășoară online în perioada lunilor aprilie – iunie 2024, incluzând ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil. Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire cu Anexa detaliată incluzând competențele și abilitățile vizate și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaționala Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, al cărei Coordonator Științific este Prof. univ. dr. habil Eric GILDER. De asemenea, programul se bucură de colaborarea inițiată cu Cabinetul Asociat CNASR Asistență Socială ”Elena BRÂNZEA”, precum și Asociația ”Maria de Mangop”.

Pentru detalii suplimentare: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-ue-in-managementul-serviciilor-comunitare-integrate-de-asistenta-sociala/

Buletin informativ nr 3/2024

Odată cu schimbările legislative preconizate, precum și în contextul unor nemulțumiri și revendicări care persistă în domeniile legate de furnizarea serviciilor sociale și medicale, pe 20 martie 2024 a fost marcată și în unele localități din România ”Ziua Mondială a Asistenței Sociale”. În acest an, sloganul oficial a fost ales din limba spaniolă ”Buen vivir”, interpretat drept căutarea unui ”viitor comun pentru o schimbare semnificativă și transformatoare”. Organizatorii din sectorul 6, de pildă, au considerat important să pună accentul pe elemente precum: implicare, sprijin reciproc, apropiere de comunitate și natură, etc. Evenimentul, desfășurat în noul parc inaugurat în cartierul Militari, sub numele ”Parcul Liniei”, a inclus posibilitatea ca participanții să poată planta câte un col de grădină cu narcise, gndite să ducă mai departe acest îndemn diseminat către cele 45 000 de persoane care beneficiază anual de servicii sociale spre a se integra mai bine în plan social, familial sau educațional.

Sursa: https://www.radioromania.ro/stiri-locale/bucuresti-ziua-mondiala-a-asistentei-sociale-marcata-in-parcul-liniei-id15345.html

În contextul marcării ”Zilei Mondiale a Asistenței Sociale”, a avut loc la Ateneul Român cea de-a X-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, organizată în mod tradițional de CNASR. Președinta acestei branșe profesionale, recunoscută unitar la nivel european, a susținut că o focalizare specială merită acordată recunoașterii propriilor realizări ale membrilor breslei, care merită să se inspire chiar din oportunitățile rezultate prin diferența față de perioadele anterioare de activitate în vederea transformării serviciilor respective îndeosebi prin eficiență și accesibilitate. A fost acordată o largă paletă de premii în diferite subdomenii aferente asistenței sociale, precum protecția copilului, promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, îngrijirile medicale, reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, protecția persoanelor vârstnice și a îngrijirii acestora la domiciliu, prevenirea riscurilor asociate HIV, ca și unor adicții sau forme de exploatare sexuală, jurnalism social, etc. Amfitrionul Galei a fost Andreea Marin, Ambasadorul în Excelență în Asistența Socială, iar un recital muzical a fost susținut de soprana Irina Baianț.

Sursa: https://cnasr.ro/gala/2024

Recent, mai exact printr-o Ordonanță de Urgență din martie 2024, autoritățile au luat anumite măsuri cu privire la salarizarea personalului, la comun, atât din sănătate, cât și din asistență socială și alte servicii de asistență bugetară. În anunțul făcut public de Guvernul României, sunt menționate doar drepturile salariale acordate persoanelor din sectorul bugetar, inclusiv din domenii legate de cercetare, precum Asociația de Științe Medicale, Agenția Națională a Medicamentului, Agenția Națională de Transplant. Din nefericire, deocamdată, lobby-ul instituțional al CNSAR nu a reușit să susțină, măcar cu caracter orientativ, praguri indicative pentru răsplătirea asistenților sociali care formează o profesie liberală autoreglementată în toate Statele Membre UE. Aceasta cu atât mai mult cu cât în România, cea mai semnificativă pondere a finanțării persoanelor din grupurile vulnerabile țintă sunt în grija centrelor private, dar se subordonează unitar aceleiași coordonări a agențiilor guvernamentale specializate.

Cf. surse oficiale ale Ministerului Muncii

Începând cu luna ianuarie a anului 2024, prin PNRR urmau să fie finanțate 105 centre de zi cu componentă de îngrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități și beneficiind de o valoare totală de peste 50 milioane euro, precum și 71 de centre cu o componentă de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice cu o valoare de circa 86 milioane euro. Astfel, potrivit MMSS, se avea în vedere construirea unor spații pentru servicii de asistență și recuperare, precum și renovarea și reabilitarea unora existente. În acest fel, urma ca investițiile să conducă la sporirea accesului persoanelor vulnerabile, inclusiv a celor cu dizabilități sau cu vârste înaintate, la servicii sociale de calitate.

Cu toate acestea, în urma ultimei vizite de inspecție și negocieri a reprezentanților pentru PNRR România din cadrul Comisiei Europene, aceștia au anunțat că, atât datorită marilor deficite în balanța de plăți a României, cât și a întârzierilor acumulate repetitiv cu privire la anumite jaloane ce își urmau succesiunea pentru virarea celei de-a treia plăți, tranșa așteptată va continua să fie amânată, iar jaloanele, inclusiv cu caracter social, precum de exemplu ansamblurile de locuințe sociale și construirea de centre sau spații recreativ-culturale pentru tinerii dezinstituționalizați, nu vor putea fi transpuse încă în practică. Inclusiv comentariul economic prezentat de Radio France Internationale a relevat că, datorită contextului politico-electoral din prezent, sunt slabe speranțe în posibilitatea realistă a revigorării ritmului de transpunere a PNRR în domeniu.

Mai multe detalii: FonduriStructurale.ro

Drept urmare a prevederilor/jaloanelor din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a demarat cu întârziere și inaugurarea primelor centre gratuite de servicii integrate social-medicale în regim inter-generațional care cuprind localități din cele mai diverse zone ale țării precum Timiș, Constanța sau Botoșani. Un astfel de exemplu de bune practici este considerat comuna ”model” la asistență socială Vârful Câmpului ce furnizează servicii gratuite deopotrivă vârstnicilor și copiilor, grație unor investiții în domeniul social ”aproape făr precedent în țara noastră”.

Potrivit CNSAR, asistența socială nu s-ar cuveni să fie destinată ”doar unei categorii sociale, aceea a nevoiașilor”, ci ”tuturor oamenilor din comunitate, prin implicarea puținilor specialiști rămași în domeniu, ceea ce implică, conform acelorași surse, ”multă dăruire și empatie”, cu atât mai mult cu cât aici funcționează deja Unitatea de Asistență Medico-Socială unde vor fi incluse și posturi speciale de ”instructori educatori” spre a facilita de pildă asistență sanitară, în sens larg, îngrijirile medicale, cât și activități de tip afterschool ori ajutor oferit la domiciliu persoanelor vârstnice rămase fără sprijin familial.

Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/botosani/comuna-model-la-asistenta-sociala-ofera-servicii-2344907.html

În ceea ce privește ultimele noutăți referitoare la abordarea Președinției rotative a Consiliului UE, asigurată de Belgia, a apărut o nouă abordare sintetizată în proiectul legislativ referitor la detectarea și îndepărtarea online a materialelor privind abuzul sexual asupra copiilor, care pune în centrul Autorității de Coordonare roluri specifice privind clasificarea riscurilor sau detectarea cazurilor în domeniu. În mod aparte, au fost exprimate critici cu privire la înzestrarea autorităților judiciare legate de solicitarea către platformele sociale de tip Whatsapp sau Gmail de a îi scana pe potențialii utilizatori ai mesajelor private spre a identifica anumite conținuturi suspecte. Se are în vedere în principal ameliorarea evaluării riscurilor precum și a clasificării prezervării securității cibernetice și criptării datelor, simultan cu încorporarea unor servicii care să folosească ”end to end encription”, preluată drept ”metodă de comunicare mai sigură care să prevină terțele părți, inclusiv aplicația folosită, în procesul de accesare a datelor ce sunt trimise între utilizatori”. În fine, furnizorilor de servicii li se va cere să faciliteze o clasificare a procesului de riscuri, de către Autoritatea de Coordonare, făcând recurs la un tabel care să determine riscul ce incumbă asupra altor servicii oferite spre utilizare. Drept urmare, rezultă faptul că în prezent Comisia Europeană preconizează să finalizeze un regulament intermediar cu privire la prevenirea și combaterea abuzurilor exercitate asupra minorilor, cu sprijinul centrelor UE cu rol în verificarea și colaborarea cu alte agenții UE în domeniul securității cibernetice.

Mai multe detalii: https://www.euractiv.com/section/law-enforcement/news/child-sexual-abuse-new-approach-puts-focus-on-coordinating-authoritys-roles/

Noua ediție a Forumului lucrătorilor sociali din prima linie din Marea Britanie poate fi considerat un exemplu de bune practici apt să contribuie la diseminarea rezultatelor obținute în acest domeniu profesional, cât și îmbunătățirea experiențelor celor care activează efectiv în domeniul ocrotirii sociale. Pe scurt, ”Skill for Care” se concentrează în prezent asupra metodelor prin care poate fi îmbunătățită capacitatea managerială în domeniul furnizării serviciilor sociale prin componente legate de cunoaștere, antrenarea abilităților, cât și a caracteristicilor specifice ce sunt așteptate din partea promotorilor reformelor în domeniul asistenței sociale pentru persoanele adulte.

Sursa: Skillsforcare.org.uk

Persoanelor motivate să se implice și să-și dezvolte în continuare cariera profesională în cadrul noilor centre de servicii integrate social-medicale, li se recomandă să consulte și să ia parte la noua serie a programului ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”, sesiunea aprilie 2024

În acest sens, programul complet de formare, certificare, recomandare și ghidaj personalizat până la succesul deplin al celor motivați să se implice și să îmbrățișeze o asemenea carieră de viitor, s-a dovedit util și stimulativ pentru reprezentanți profesionali din diverse domenii de competență, inclusiv din management, în vederea alinierii flexibile și cât mai rapide la noile standarde impuse de anvergura procesului în curs. Important de menționat este că programul ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” a fost și va fi și în viitor accesibil în format online, hibrid sau chiar live, în funcție de disponibilitatea și specificul nevoilor noilor grupe de cursanți. Structura urmează riguros sistemul ”lifelong learning” (învățarea pe întreg parcursul vieții) promovat și recomandat atât de UNESCO, cât și de Consiliul UE, inclus acum și în noua Lege a Educației nr 199/2023.

Cursurile se desfășoară online în perioada lunilor aprilie – mai 2024, incluzând ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil. Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire cu Anexa detaliată incluzând competențele și abilitățile vizate și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaționala Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, al cărei Coordonator Științific este Prof. univ. dr. habil Eric GILDER. De asemenea, programul se bucură de colaborarea inițiată cu Cabinetul Asociat CNASR Asistență Socială ”Elena BRÂNZEA”, precum și Asociația ”Maria de Mangop”.

Pentru detalii suplimentare: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-ue-in-managementul-serviciilor-comunitare-integrate-de-asistenta-sociala/

Buletin informativ nr 2/2024

După o îndelungată perioadă de discuții și chiar controverse, recent, a fost adoptat, în mod tacit, anume fără o dezbatere în plen a Senatului României, proiectul de lege privind Reforma Sistemului de Asistență Socială, care ar fi menit să permită în principal ”retragerea mult mai rapidă a licențierii primite în cazul centrelor care nu respectă normele în vigoare. În plus, noua lege simplifică unele dintre proceduri și întărește și mai mult funcția de control efectiv în teren pe care o au inspectorii sociali”. Inițial proiectul fusese deja adoptat în noiembrie 2023, și prevedea ca acele centre de asistență socială ce nu respectă noile norme în vigoare să nu poată funcționa înainte de un nou control al inspectorilor în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere. Totodată, se stipulează că licența va fi suspendată și retrasă rapid în urma unor așa-numite ”controale inopinate”, adică fără ca furnizorii de servicii să fie la curent cu faptul că ar urma să fie controlați după licențiere. Se are în vedere înființarea fără a se preciza o dată anume a unor registre care să includă toți beneficiarii și furnizorii în așa fel încât datele să fie disponibile în timp real.

Drept noutate de conținut, este de reliefat faptul că pentru prima oară se pune accentul pe parteneriatele cu societatea civilă, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului și Consiliul de Monitorizare, fără însă a fi destinat și un buget public anume privind coordonarea sau preluarea activităților de furnizare a asistenței social-medicale.

Sursa: https://www.agerpres.ro/politic/2024/02/05/senat-proiectul-guvernului-privind-modificarea-legislatiei-in-domeniul-asistentei-sociale-adoptat-tacit–1243811

În urma unor noi negocieri cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și asistență socială s-a reușit, recent, semnarea unui acord referitor la necesitatea încheierii unui Contract Colectiv de Muncă, precum și la rezolvarea unor probleme cu care se confruntă cele două domenii: lipsa personalului calificat și sistemul de salarizare. De partea sa, MMSS a promis să formuleze o invitație și structurilor asociative ale administrației publice în vederea demarării negocierilor mai sus menționate. De asemenea, conform sursei, Premierul a declarat că a fost convenită ajustarea în urma unei noi evaluări a schemelor de personal și privind deblocarea de posturi, cu accent special pe ”spitalele universitare și județene cele mai aglomerate” și, totodat, creșterea cu 15% a fondului de salarii, însă doar pentru sistemul sanitar, nu și pentru cel solicitat de Colegiul Național al Asistenților Sociali.

Sursa: https://adevarul.ro/economie/ministerul-muncii-negociaza-incheierea-unui-2334567.html

Recent, anul 2024 a fost proclamat de către Sfntul Sinod BOR drept ”Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, precum și, în același timp, ”Anul comemorativ al tuturor Sfinților Tămăduitori fără de Arginți”. Conform Patriarhului Bisericii Ortodose Române, în cursul anului precedent în centrul preocupărilor misionare și cultural-sociale s-a aflat pastorația persoanele vârstnice. În cadrul aceluiași document se menționează în mod specific că ”medicalizarea majoră a îngrijirii bolnavilor”, considerată în sine drept pozitivă, a devenit, din nefericire un factor care conduce la însingurarea acestora. În consecință, proclamația subliniază faptul că ”sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condițiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi”.

În concluzie, Patriarhul Daniel reliefează faptul că ”sănătatea este un dar de la Dumnezeu, nu un drept, iar acest dar trebuie păzit, îngrijit și sfințit”. În acest fel ar merita, așadar, interpretată rugăciunea către ”Sfinții Tămăduitori fără de Arginți” în beneficiul vindecării laolaltă a sufletului de păcate și a trupului de boli.

Sursa: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/mesaje-si-cuvantari/ingrijirea-bolnavilor-este-porunca-dumnezeiasca-si-datorie-sociala-186418.html

În cursul anului 2024, conform Ministrului Investiții și Proiecte Europene, vor exista 6 tranșe prin care vor fi acordate voucherele sociale plafonul de eligibilitate fiind mărit pnă la 2000 lei. Sumele respective vizează accesul atât la alimente, cât și la mese calde, furnizate în cadrul reglementat de statul român.

Sursa: https://observatornews.ro/economic/vouchere-sociale-2024-cand-vor-primi-romanii-prima-transa-de-bani-559372.html

Alianța Globală a Forței de Muncă din Serviciile Sociale a lansat recent Raportul privind starea forței de muncă din acest domeniu. Eveniment prilejuit de cea de-a zecea aniversare a alianței. Conform CNASR, au fost avuți în vedere cei trei piloni-cheie ai Cadrului de consolidare a forței de muncă și anume: planificarea, dezvoltarea și sprijinirea forței de muncă. În urma datelor analizate, este semnificativ de reținut că raportul identifică și provocările emergente referitoare la consolidarea forței de muncă în România și recomandă anumite inițiative viitoare în favoarea rezolvării acestora.

Sursa: https://www.cnasr.ro/blog/post/global-social-service-workforce-alliance-raport-privind-starea-fortei-de-munca-din-serviciile-sociale

Având în vedere că, inclusiv potrivit PNRR, noile centre de servicii integrate social-medicale merită să transpună în practică tot mai mult digitalizarea transformativă, ca și abordarea holistic-integrativă, semnalăm că în perioada 10-11 aprilie 2024, la Basel (Elveția) va avea loc BOOM Summit sub sloganul ”Declanșați revoluția tehnologiilor în domeniul sănătății!”. Evenimentul ambiționează să familiarizeze pe participanți cu universul transformativ al noilor tehnologii, să-i aducă în prim plan pe inovatori și să faciliteze primele contacte cu tehnologiile de vârg în domeniu. Astfel, summitul reprezintă un Hub al Științelor Vieții la nivel european, rod al cooperării între Inițiativa Basel Area Business & Innovation și Kenes Group, lider global care înlesnește punerea în aplicarea a unor schimbări spectaculoase în cadrul întregii comunități. Astfel, obiectivul central se referă la furnizarea de instrumente ultrainovative pentru noua generație de profesioniști în domeniu.

Mai multe detalii: https://boom-summit.com/

În România, și în urma revelațiilor de presă din vara anului trecut, a fost recent adoptată o modificare a legislației privind reformarea furnizării serviciilor sociale și medicale, în special sub presiunea cerințelor exprese cuprinse în PNRR. Acestea se referă cu predilecție la necesitatea unei abordări moderne și inovative, considerată holistic-integrativă, care să permită înființarea și operaționalizarea mai ales a noilor centre de servicii integrate social-medicale, așa cum, lângă TImișoara, a și fost deschis primul dintre ele. De altfel, noutatea derivă și din faptul că o parte substanțială a coordonării metodologice a tipului de furnizare a acestor servicii urmează să treacă către cultele religioase și organizațiile relevante ale societății civile în domeniu. Implicit, transformările vor viza sistemul de management și modalitățile de finanțare ale noilor obiective care necesită și utilizarea altor finanțări/granturi de tipul celor UE, norvegiene, elvețiene etc.

În acest sens, programul complet de formare, certificare, recomandare și ghidaj personalizat până la succesul deplin al celor motivați să se implice și să îmbrățișeze o asemenea carieră de viitor, s-a dovedit util și stimulativ pentru reprezentanți profesionali din diverse domenii de competență, inclusiv din management, în vederea alinierii flexibile și cât mai rapide la noile standarde impuse de anvergura procesului în curs. Important de menționat este că programul ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” a fost și va fi și în viitor accesibil în format online, hibrid sau chiar live, în funcție de disponibilitatea și specificul nevoilor noilor grupe de cursanți. Structura urmează riguros sistemul ”lifelong learning” (învățarea pe întreg parcursul vieții) promovat și recomandat atât de UNESCO, cât și de Consiliul UE, inclus acum și în noua Lege a Educației nr 199/2023.

Cursurile se desfășoară online în perioada lunilor februarie – aprilie 2024, incluzând ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil. Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire cu Anexa detaliată incluzând competențele și abilitățile vizate și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaționala Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, al cărei Coordonator Științific este Prof. univ. dr. habil Eric GILDER. De asemenea, programul se bucură de colaborarea inițiată cu Cabinetul Asociat CNASR Asistență Socială ”Elena BRÂNZEA”, precum și Asociația ”Maria de Mangop”.

Pentru detalii suplimentare, cei interesați sunt invitați să consulte siteul: https://ciosuerd.houseofeurope.ro .

Propunere de cooperare

Propunere de cooperare

– sprijin în furnizarea integrată a serviciilor social-medicale

La început de an, în ceea ce privește sistemul furnizării serviciilor sociale și medicale după modelul integrativ, cuprins în mod special în PNRR, urmează să aibă loc o înnăsprire a aplicării legislației și noi rigori ce vor putea fi îndeplinite numai printr-o mult mai bunp capacitate de prevenție, antrenare și acțiune din partea furnizorilor de asemenea servicii. În plus, transferarea parțială către cultele religioase a coordonării sistemului respectiv va implica și o concurență indirectă în standarde mai riguroase și mai dificil de implementat într-un timp atât de scurt din resursele disponibile pe care le au la dispoziție diverși furnizori ai centrelor de tip cămin pentru vârstnici, locuințe sociale, cantine sociale, acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, centre de zi.

În virtutea celor 7 ani de experiență acumulată, fiind certificată și ca Expert Servicii Comunitare Integrate – social-medicale de către Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” din anul 2022, am onoarea să vă propun un Parteneriat privind cooperarea și sprijinul echipei noastre pentru a grăbi încadrarea organizației Dvs. în toate aspectele și subtilitățile implicate de această transformare. Acestea trebuie, evident, să se reflecte îndeosebi în documentele obligatorii de gen licențiere, acreditare, regulament de organizare și funcționare etc, dar apoi pas cu pas, veți resimți cu siguranță nevoia unui sprijin competent  și răbdător spre a întruni pe deplin toate standardele impuse de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, ANPIS, DGASPC, ANPC, primării.

În acest sens, spre deplina Dvs. edificare, vă invit să consultați pagina www.ocrotiresociala.eu, care include lista serviciilor și palmaresul Cabinetului de Asistență Socială ca și aceea a Asociației Maria de Mangop cu care colaborăm în mod curent în scopul de a reuși conjugarea eforturilor printr-un centru virtual de resurse și oportunități pe care să le punem la dispoziție atât furnizorilor în primul rand, dar și a partenerilor, beneficiarilor și membrii de familie interesați în îmbunătățirea împreună a calității acestor servicii.

În speranța că propunerea noastră vă trezește interesul, vă stăm la dispoziție cu orice alte detalii utile printr-o întâlnire directă.

Vă mulțumim anticipat pentru considerația Dvs. și așteptăm feed-back-ul Dvs.

Coordonator CIAS  Asist. Soc. Princ. Elena Brânzea  

Buletin informativ al Asociației ”Maria de Mangop”

Recomandarea Consiliului Europei privind accesul la servicii de îngrijire pe termen lung, accesibile și de înaltă calitate, reclamă în mod concret alinierea Statelor Membre referitoare la oferta de servicii printr-o ”combinație echilibrată de opțiuni și variante de îngrijire” spre a răspunde diverselor nevoi și a susține libertatea de alegere și participare la luarea deciziilor a persoanelor care au nevoie de asistență, inclusiv prin implementarea tehnologiei și a soluțiilor digitale accesibile și inovatoare în cadrul furnizării unor asemenea servicii. În mod prioritar, sprijinirea autonomiei și vieții independente trebuie să abordeze implicit provocările utilizării digitalizării în cadrul acestor eforturi.

Mai multe detalii: https://fft.ro/conferinta-internationala-servicii-sociale-si-medicale-in-europa/

În noua legislație ce urmează să intre în vigoare, se prevede printre altele stoparea licențierilor acordate centrelor sociale fără vreo verificare pe teren, precum și eliminarea prelungirii provizorii a acestor licențieri, la infinit. În textul de lege apare și așa-numitul ”client misterios” care va putea să observe în mod inopinat și confidențial ce se întâmplă cu adevărat în aceste centre și apoi să anunțe ANPIS și Inspecția Socială spre a se evita relocarea abuzivă sau camuflarea unor beneficiari, inclusiv prin recursul la sistemul digitalizat de evidență.

Sursa: https://www.capital.ro/se-reformeaza-din-temelii-sistemul-de-asistenta-sociala-ministerul-muncii-schimba-regulile.html

În cadrul angajamentelor luate de Guvern în raport cu Comisia Europeană, conform MIPE, un obiectiv general îl reprezintă creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale prin dezvoltarea infrastructurii de profil. Astfel, recent, în Regiunea Nord-Est, închiderea centrului de plasament din Trușești a făcut posibilă finalizarea a două case de tip familial, construite și complet dotate, precum și a unei clădiri reabilitate în care va funcționa de acum înainte un centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă. Acesta va fi destinat unui număr de 30 de copii și tineri cu vârsta de peste 6 ani, cât și pentru copiii sau tinerii din comunitate drept măsură de protecție prin plasament familial sau aflat în grija asistenților maternali profesioniști. După cum se cunoaște, procesul respectiv de înlocuire a fost destul de îndelung amânat, iar de anul viitor, punerea deplină în aplicare va depinde de cuantumul finanțărilor prevăzute la nivel guvernamental.

Sursa: https://www.botosaneanul.ro/stiri/finalizarea-proiectului-inchiderea-centrului-de-plasament-sf-nicolae-trusesti/

În cursul acestui an, a fost constituită, printr-un eveniment-fanion organizat în prezența a 700 de delegați, la Malmö (Suedia), cea dintâi Rețea Socială Europeană (ESN), destinată să cumuleze toate serviciile sociale publice din Europa. În curând, expiră înscrierile pentru cea de-a doua ediție a conferinței ESSC 2024 (Antwerp, Belgia), axată pe dezbaterea noului sistem de operare al serviciilor sociale prin ”co-creere” bazată pe comunități (de jos în sus), cu un accent special pe teme precum: crearea orașelor sociale incluzive; reacțiile vizate referitoare la viitorul forței de muncă; soluții digitale privind incluziunea socială.

Pentru informații suplimentare și înscrieri: https://essc-eu.org/

În perioada actuală, este în plină desfășurare un proces de mutație al inovării sociale din zona academică și a proiectelor instituționale către nevoile, experiențele și forța de construcție a ”comunităților marginalizate”. În principal, această radicală schimbare de paradigmă implică mutații ale ”paradigmei democrației”, orientate spre preluarea și utilizarea unor obiective mai largi și cu consecințe semnificative referitoare la antreprenoriatul social. Tendințele-cheie implică asigurarea unui cadru de instrumente adaptate dezvoltării inovațiilor sociale, oferind îndeosebi posibilitatea includerii inițiativelor și proiectelor artistice și culturale în contextul mai larg al soluționării problemelor sociale printr-o nouă interconectare între stakeholderi și zonele cu expunere specifică privind transformarea societală în urma acestor noi aspecte teoretice și metodologice avute în vedere.

Sursa: International Journal of Innovation Studies – https://doi.org/10.1016/j.ijis.2023.08.003

În urma recentei reniuni a Rețelei Orașelor Europene Sănătoase din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, 55 de orașe și 19 rețele naționale au reușit adoptarea unui pachet de recomandări referitoare la prioritizarea stării de bine la nivel social și a sustenabilității mediului prin armonizarea mișcărilor deja existente, precum economiile circulare, edificarea comunităților prospere și ale sustenabilității sociale dincolo de datele statistice legate de PIB. Pe scurt, în mod concret, plecând de la bunele practici ale bugetării participative ale Municipalității Brno din Republica Cehă, ca și ale Capitalei Islandei, Reykjavik, conectate la noul Pact Ecologic European, au fost formulate 12 acțiuni cruciale în beneficiul unor ”societăți înfloritoare”. Acestea vizează, de pildă, starea de bine a planetei, a umanității – în domeniul serviciilor mediale și al rezultatelor economice aferente, a celei economice – ghidată de acum de un lidership urban proactiv, starea de bine socială – centrată pe participare publică, întărirea încrederii și voluntariat. Menționăm că Rețeaua a fost fondată încă din 1988, drept o inițiativă politică, transversal-inovativă și inter-sectorială, în cadrul căreia este plasată colaborarea cu orașele întregii Europe.

Sursa: https://www.who.int/europe/news/item/23-11-2023-healthy-and-thriving-cities-demand-social–economic–human-and-planetary-well-being

În perspectiva apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, recent Consiliul European a revăzut Agenda Europeană și în consecință a reamintit candidaților la acest forfaptul că sănătatea mintală și combaterea excluziunii sociale trebuie să rămînă priorități centrale la nivel politico-decizional. În mod practic, prin 20 de inițiative de tip falgship, a fost alocată suma de 1,23 miliarde euro privind diverse instrumente financiare prin care să se realizeze prevenția și accesul de înalt calibru și accesibil financiar referitor la menținerea și tratamentele care vizează sănătatea mintală, cât și reintegrarea profesională și socială a cetățenilor afectați. Reamintim că la nivel comunitar a fost lansată Coaliția Parlamentului European pentru Sănătatea Mintală și Starea de Bine, drept o pârghie a schimbărilor și o platformă a europarlamentarilor care să facă mai bine auzite vocile cetățenilor în privința problemelor sănătății mintale și mai bunei coordonări a unei reacții față de aceste presiuni cu rol determinant asupra stării de sănătate. În esență, și prin această coaliție, eforturile la nivel UE se orientează în speță asupra sprijinirii unei dezvoltări și implementări cuprinzătoare a unor politici prietenoase în raport cu sănătatea mintală, reliefarea celor mai bune practici ce afectează persoanele aflate în situații vulnerabile și promovarea implicării actualilor sau foștilor beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală în cadrul deciziilor-cheie ce sunt luate în acest domeniu esențial.

Mai multe informații: https://www.mhe-sme.org/briefing-on-recent-eu-policy-developments-on-mental-health/