Numărul actual cuprinde următoarele titluri:

  • Un nou start privind susținerea transpunerii bunelor practici în combaterea violenței de gen
  • Exemple pilduitoare de bune practici privind îngrijirea și prosperitatea persoanelor vârstnice
  • Măsuri de încurajare a unei mai bune gestionări a stresului la locul de muncă
  • Eforturi concertate privind crearea primei rețele a centrelor de zi pentru copii expuși riscului separării de familie
  • Stimularea investițiilor în scopul maximizării resurselor în zonele critice
  • Extinderea parteneriatelor dedicate reintegrării sociale a persoanelor private de libertate
  • Importanța sprijinirii inovatorilor sociali în vederea dezvoltări iecosistemului românesc de inovare socială
  • Reevaluarea capacității de reziliență, pregătire și de prevenire a crizelor în situații extreme
  • Schimbări anticipate în panificarea serviciilor social-medicale în Marea Britanie
  • Modelul cetățeniei europene active se calibrează de acum pe problemele de sănătate și asistență a cetățenilor

În calitatea sa de Stat Membru al Consiliului Drepturilor Omuului și al Comisiei privind Statutul Femeii, România a urmărit în mod constant promovarea drepturilor femeilor și ale fetelor, considerând că protejarea acestora este ”esențială pentru dezvoltarea unei societăți juste și incluzive”.
Conform mesajului adresat de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia marcării Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie), având ca scop creșterea conștientizării asupra situației cu care se confruntă numeroase femei (violuri, violență domestică și alte forme de abuz), România își propune să contribuie la crearea unui nou mediu mai sigur și mai echitabil pentru toate femeile, indiferent de naționalitate, cultură sau statut social.
Prin transpunerea Strategiei Naționale privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, precum și privind prevenirea și combaterea violenței domestice, este vizată trecerea la un pas cât mai consistent și decisiv referitor la consolidarea unui cadru legislativ și instituțional eficient, garantând totodată accesul femeilor la justiție, la educație și servicii de asistență mai ales atunci când se află în situații riscante, adesea ascunse comunității și autorităților competente.

Sursa: https://www.mae.ro/node/66002#null

Printr-o recentă vizită a Ministrului Muncii și Solidarității Sociale în județele Vaslui și Galați, autoritățile de coordonare au urmărit reliefarea succeselor repurtate de către Centrul de Servicii Sociale ”Sfânta Parascheva” (Comuna Tutova), ce includ în mod cumulativ un centru de zi, cantină socială, îngrijiri la domiciliu, locuințe protejate etc., precum și de Centrul ”Elena Farago” (Municipiul Bârlad), destinat în totalitate îngrijirii persoanelor vârstnice.
Dezideratul exprimat de către reprezentanții guvernamentali este ca să apară cât mai multe asemenea centre sociale prin utilizarea eficientă a proiectelor de investiții în direcția oferirii unor condiții mai bune de viață celor aflați în nevoie. Între serviciile furnizate se numără și cele de terapie și recuperare a celor suferinzi de diverse afecțiuni.

Sursa: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/7469-2024112-cp-ministru-mmss-servicii-sociale-vaslui

În cadrul programului ERASMUS+ (acțiunea KA2), Universitatea din București a coordonat o nouă întâlnire din cadrul proiectului comunitar ReACT. Cu această ocazie, s-a desfășurat la sediul Școlii de Sănătate a Institutului Politehnic din Porto (Portugalia) o sesiune de formare privind flexibilitatea psihologică și gestionarea stresului tot mai mare la locul de muncă. Merită menționat, totodată, că acest program se focalizează pe sprijinirea referitoare la asigurarea stării de bine a cercetătorilor, urmărind să ofere soluții pentru gestionarea stresului profesional, cât și privind promovarea ”flexibilității psihologice”. Partenerii din cadrul acestui proiect sunt și instituții de învățământ superior din Turcia, Ucraina și Suedia. Pentru cei interesați, mai multe informații asupra rezultatelor acestui proiect pot fi consultate pe platforma Uniunii Europene.

Sursa: https://unibuc.ro/cercetatorii-actioneaza-training-pentru-flexibilitatea-psihologica-si-gestionarea-stresului-legat-de-munca-in-cadrul-proiectului-erasmus-react-coordonat-de-ub/

Prin intermediul finanțării accesate prin PNRR, Ministerul Familiei a reușit recent să constituie și să înceapă dezvoltarea primelor șase centre de acest tip, beneficiind fiecare de importante finanțări (în jur de 400.000 de euro): comuna Călinești (județul Argeș) – pentru copii de etnie romă cu venit minim garantat și aflate în risc de abandon școlar; comuna Sarasău (județul Mureș) – copii în majoritate de etnie romă și în risc de abandon școlar; Afumați (județul Dolj) – familii cu venit minim garantat; comuna Coțofenii din Dos (județul Dolj) – copii separați de familie, sub incidența măsurilor de protecție specială; comuna Galicea (județul Dolj) – copii ai părinților plecați din țară, în plasament și cu venit minim garantat; comuna Eremitu (județul Mureș) – copii cu risc de abandon școlar, inclusiv de etnie romă și protejați prin măsuri speciale de protecție specială.
Per total, în cadrul aceleiași direcții de acțiune, se are în vedere crearea a circa 150 de centre de zi, pe raza a 35 de județe, care ar urma să asigure pentru un număr de 4500 de copii accesul la servicii sociale de sprijin, în vederea prevenirii separării copilului de propria familie.

Sursa: https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/

În cadrul unui recent proiect, plasat sub genericul ”Invest4Health”, finanțat prin programul Horizon Europe, rețeaua UE ”EuroHealthNet” a organizat online un atelier public spre a prezenta rezultatele de până acum ale cercetării și învățămintele extrase din localități pilot din România, Germania, Spania, Suedia și Marea Britanie. Acest eveniment s-a centrat în mod special pe necesitatea creșterii finanțărior în scopul promovării sănătății și a prevenției îmbolnăvirilor. Participanții au avut ocazia să fie mai mult la curent cu perspectivele investitorilor, decidenților și reprezentanții asociației de pacienți privind politicile publice în domeniul sănătății. Totodată, au fost testate, în paralel, modele de investiții în capacități inteligente (SCI) în vederea scalării inițiativelor referitoare la promovarea sănătății prin transpunerea în practică a cercetării.
Printre participanții-cheie vizați s-au numărat reprezentanții regiunilor și orașelor europene, inclusiv ai organizațiilor-umbrelă, precum EUREGHA, EuroCities, rețeaua OMS a Regiunilor pentru Sănătate.
Prin prezentarea modelelor de investiții inteligente și a potențialului transformativ al acestora, precum și al experiențelor practice de pe siteurile-pilot, cei interesați au luat cunoștință de oportunitățile și provocările aduse de implementarea acestor noi modele, îndeosebi în scop inovativ.

Sursa: https://eurohealthnet.eu/ro/publication/innovative-investments-in-health-promotion-invest4health-public-workshop/

Prin cooperarea inițiată între Autoritatea Națională a Penitenciarelor și organizația EQUIP Leadership Romania, a avut loc, cu puțin timp în urmă, evenimentul intitulat ”Step up and take the lead”, susținut de Dr. John C. Maxwell, fondatorul EQUIP și Maxwell Leadership Foundation. Reuniunea respectivă a dat posibilitatea extinderii parteneriatului referitor la integrarea socială a persoanelor private de libertate, cu accent special pe dezvoltarea profesională a angajaților din sistemul penitenciar.
În mod concret, peste 120 de polițiști din diverse zone / unități din țară, precum și o grupă din aparatul central ANP, au beneficiat de sesiuni de formare continuă pe durata a 7 săptămâni în sistem ”Round tables”. La final, organizatorii și-au exprimat încrederea în continuarea acestui parteneriat de succes prin care să se atingă transformarea și îmbunătățirea întregului sistem penitenciar din România. Este de asemenea important de evidențiat că Asociația ”Dincolo de succes” din cadru EQUIP Leadership Romania se numără printre cei opt semnatari ai Declarației de Cooperare privind implementarea schimbului de bune practici româno-americane asupra reintegrării foștilor deținuți prin soluții integrate și idei inovatoare.

Sursa: https://anp.gov.ro/blog/evenimente/

Mulțumită finanțării UE prin Fondul Social European (FSE+), în cadrul componentei ”Ocuparea forței de muncă și inovare socială”, platforma fonduristructurale.ro a fost desemnată Punctul Național de Contact destinat facilitării accesului organizațiilor românești la noi oportunități de finanțare (prin instrumentul EASI). Prin acest instrument, utilizatorii sunt ținuți la curent cu cele mai recente știri și evenimente de interes public precum și prin accesul la documente și ghiduri tematice, povești de succes, sfaturi practice și asistență directă prin serviciul de Help Desk.
Prin crearea acestei platforme, proiectul este considerat a fi contribuit la dezvoltarea ecosistemului românesc de inovare socială, urmând să beneficieze și de acum înainte de sprijinul și finanțarea Comisiei Europene. Detalii suplimentare pot fi consultate pe siteul Centrului Național de Competențe în Inovare Socială, care îi susține pe toți antreprenorii sociali, organizațiile-suport, cercetătorii în inovare socială, factorii de decizie, cât și funcționarii publici care favorizează implementarea la nivel local a proiectelor antreprenoriale în domeniu.

Sursa: https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/35930/fonduri-structurale-ro-a-finalizat-implementarea-proiectului-pentru-promovarea-componentei-de-finantare-ea-si-dedicata-inovarii-sociale-rolul-si-suportul-acordat-potentialilor-inovatori-sociali-continua#

Drept urmare a Raportului ”Safer together: strengthening Europe’s civil and military preparedness and readiness”, Consiliul European a reafirmat recent importanța și urgența întăririi rezilienței și a capacității de prevenire a crizelor drept replică la gama întreaga de dezastre naturale datorită schimbărilor climatice, ca și a degradării mediului înconjurător.
Astfel,procesul de reevaluare în cauză a încurajat cooperarea dintre instituțiile UE și Statele Membre spre a aatinge un nivel de coerență cât mai ridicat, precum și spre a include o viziune comună referitoare la strategia europeană de pregătire în raport cu dezastre și conflicte anticipate anterior. În mod concret, Consiliul European este în prezent preocupat de implementarea legislației adoptate cu privire la migranții extracomunitari, de prevenția și contracararea valurilor migratoare dezordonate, inclusiv prin noi căi de aliniere în funcție de legislația ONU.
Alte puncte aflate pe agenda aprobată a Consiliului European din 17 decembrie se referă la situația critică din Republica Moldova, Georgia și, în acest context, a condamnat campania de amenințări hibride a Rusiei, inclusiv sabotajul, distrugerea infrastructurii critice, atacurile cibernetice, manipularea informațiilor și ingerința în procesele electorale/democratice din unele State Membre. Cu același prilej, Consiliul European a adoptat o legislație specială la frontierele interne dintre Bulgaria și România, în urma intrării în vigoare a Acordului Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025, și a sprijinit adoptarea Ghidului Strategic privind planificarea legislativă și operațională în cadrul Spațiului de Libertate, Securitate și Justiție UE.

Mai multe informații: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/12/19/european-council-conclusions-on-eu-in-the-world-resilience-preparedness-crisis-prevention-and-response-migration-and-other-items/

Se poate constata o preocupare din ce în ce mai pro-activă a statelor și a diverselor organizații europene referitoare la tendințele ce urmează să se manifeste în domeniul ocrotirii sociale, aplicate asupra potențialului de sprijin al celor aflați în nevoie, ca și a vieților beneficiarilor unor asemenea servicii.
Guvernul Marii Britanii a inițiat construcția unui sistem de ocrotire care să îmbine sănătatea cu ocrotirea socială pentru viitorul apropiat. Trei schimbări majore pot fi evidențiate în acest plan național și anume: de la analog la digital; de la tratarea îmbolnăvirilor către prevenirea acestora; demedicalizarea – ce presupune trecerea de la abordarea spitalicească la cea comunitară.
Privind către noul an 2025 se întrevede că acesta va fi unul foarte aglomerat, însă că persoanele care lucrează în aceste domenii vor reuși să demonstreze o diferență substanțială ca viziune și implementare.

Sursa: https://socialcare.blog.gov.uk/2024/12/18/reflections-on-2024-and-looking-ahead-to-2025/

Rețeaua Cetățeniei Active ”Cittadinanzattiva”, împreună cu Grupul RPP, au inițiat de curând o Scrisoare Deschisă către principalele grupuri politice din Parlamentul European, cât și Comisiei Europene, în vederea sublinierii urgenței de a lua măsuri referitoare la sănătatea forței de muncă, aflate în criză în Europa, cât și luând în considerare protejarea cetățenilor, în special privind dreptul la sănătate.
Această Scrisoare s-a inspirat din campania de comunicare #CareForAll, care benefciază de parteneri din diverse state europene, inclusiv România. În esență, autorii reliefează urgențele agendei viitoare UE în domeniu: furnizarea unui ghidaj clar și sprijinirea Statelor Membre care întâmpină dificultăți prin lipsa lucrătorilor sociali, îndeosebi în procesul de imunizare; actualizarea curriculei universitare spre a include formarea unei abordări cuprinzătoare asupra imunizării, esențială cu predilecție pentru combaterea inegalităților sociale; necesitatea unei mai eficiente alocări a resurselor spre a sprijini educația continuă (lifelong learning) și asimilarea de cunoștințe prin mijlocirea practicienilor din domeniul sănătății, cu referire în special la tratamentele cu caracter inovativ.

Sursa:
https://www.activecitizenship.net/pressreleases/1246-16-december-2024-european-civil-society-unites-to-strengthen-health-workforce-and-citizens-right-to-health.html

Programul desfășurat online este un curs care se încadrează și în conceptul Institutului UNESCO și al Comisiei Europene de tip ”lifelong learning”. Cursurile se desfășoară online, pe o perioadă de două luni, incluzând 60 de ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil.
Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” cu Anexa detaliată a modulelor și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu INCE – Centrul de Biodiversitate „Acad. David DAVIDESCU” al Academiei Române (reprezentant al României în International Science Council, Paris).

Informații și înscrieri: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-ue-in-managementul-serviciilor-comunitare-integrate-de-asistenta-sociala/