Numărul actual cuprinde următoarele titluri:

  • Start la tranziția spre furnizarea integrată a serviciilor social-medicale în mediul rural
  • Nou program de sprijin financiar pentru antreprenorii sociali din Municipiul Dorohoi
  • Fondarea primului centru de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile
  • Continuare-surpriză la scandalul copiilor din centrele sociale din județul Mureș
  • Prioritizarea soft-skills în cursa pentru competitivitate economică europeană
  • Includerea politicilor de prevenție în cadrul reformei ocrotirii sociale pentru persoane mature
  • Criza economico-financiară din Marea Britanie
  • Fii solidar cu primul Centru online de Sprijin pentru Servicii Integrate Social-Medicale
  • Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală

După un îndelungat timp de așteptare, care a întârziat trecerea mult așteptată la furnizarea de tip integrativ prin centrele social-medicale a asistenței de specialitate, Ministerul Muncii a anunțat recent că dă startul unui proiect de anvergură privind realizarea incluziunii sociale în România. Acesta este destinat în primul rând primăriilor membre în Asociația Comunelor, fiind destinat să acopere circa 2000 de localități rurale spre a le asigura acces cât mai larg la un pachet cumulativ servicii sociale, educație și sănătate către un grup de aproape o jumătate de milion de persoane vulnerabile. În principal, sunt vizate nevoile copiior, vârstnicilo, persoanelor cu dizabilități și familiilor aflate în mare dificutate.
Astfel, peste 815 milioane de euro vor fi direcționați în mod concret către cabinee medicale mobile și așa-numitele centre de asistență comunitară. Totodată, sunt avute în vedere oferirea de mese calde pentru copii selectați din familii vulnerabile, sprijinirea celor care să-și obțină actele de identitate sau să-șirepare locuințele și formarea unor specialiști locali, înn număr de 10.000, de care este în prezent atâta nevoie în domenii precum asistența socială, educația și îngrijirile medicale.

Sursa: https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/mmftss-cel-mai-mare-proiect-de-incluziune-sociala-finantat-cu-bani-europeni-va-sprijini-peste-450000-de-persoane-vulnerabile-din-mediul-rural/s/NTQ2MTMyMTA0MzQ5NzE2M26xpAaShN9Rgl6Qlvuhc4M

Odată cu marcarea a două decenii de sprijin destinat comunităților locale din partea Direcției de Asistență Socială Dorohoi, ca pilon esențial al solidarității și protecției sociale, au fost puse bazele Academiei de Afaceri Sociale în mediul urban, ca proiect menit să acorde granturi europene (de max. 61.000 euro) către un număr de 34 de autori ai unor idei inovative de afaaceri sociale din trei regiuni de dezvoltare din țară: ADR Nord-Vest, Centru și Nord-Est. Ceremonia de lansare a avut loc în Municipiul Dorohoi, în parteneriat cu Fundația World Vision România, sub sloganul ”Fii următorul antreprenor social din orașul tău!”.
Programul include formare în mod gratuit către aceia care formulează asemenea idei de proiecte inovative social sau în domeniul protecției mediului și care să aibă un impact favorabil asupra întregii comunități. Drept beneficiari principali sunt persoanele vulnerabile și acelea care se află în risc major de sărăcie. Modelul propus este de reinvestire a profitului în valoare de cel puțin 90% din cel realizat, în vederea atingerii scopului social declarat. În plus, participanții au șansa să-și înscrie ideile într-un concurs de finanțare pentru afacerea lor și să fie ajutați timp de un an și jumătate până la punerea pe picioare a propriei afaceri.

Sursa: https://www.dasdorohoi.ro/20-de-ani-de-activitate-a-directiei-de-asistenta-sociala-dorohoi-doua-decenii-de-sprijin-pentru-comunitate/

Printr-o lege specială din 2024, sub coordonarea SGG și a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, a fost inițiată crearea CExDD conceput în vederea facilitării colaborării intersectoriale, cu accent special pe răspunsul la provocările referitoare la managementul susenabilității, stimularea abordărilor inovatoare ale dezvoltării durabile, cât și privind acordarea unui sprijin sporit acestui domeniu prin educarea cetățenilor și a comunităților locale privind progresele și imperativele ONU SDG 2030. Având sediul în Capitala României, această nouă instituție va asigura pârghiile necesare referitoare la colectarea datelor corelat cu obiectivele și indicatorii dezvoltării durabile, inclusiv prin cercetare științifică și facilitarea cooperării interdisciplinare din toate doemniile corelate dezvoltării durabile: social, economic și de mediu. Totodată, CExDD va oferi asistență tehnică de specialitate și organizațiilor societății civile și altor tipuri de entități spre a se manifesta drept un hub de resurse științifice și de dialog între toți deținătorii de interese din domeniu.

Sursa: https://www.universuljuridic.ro/legea-nr-307-2024-privind-infiintarea-centrului-de-excelenta-pentru-administratia-publica-in-domeniul-dezvoltarii-durabile/

Controversele izbucnite în urma controlului dispus de Consiliul de Monitorizare a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, aflat sub coordonarea Parlamentului României, au persistat, evidențiind poziții complet diferite între CJ Mureș/DGASPC și reprezentanții Consiliului de Monitorizare. Medicii de la București care i-au preluat în îngrijire pe copii au constatat, în fapt, lipsa serviciilor medicale de care copiii ar fi avut nevoie, lucru care le-ar fi putut pune în pericol viața. Ulterior, nu numai că Președintele CJ Mureș nu a recunoscut veridicitatea celor constatate, ci a reclamat constatările controlului către Comisia de Specialitate a Senatului României. Aceasta s-a întâmplat cu toate că avuseseră loc decese suspecte în cadrul acestor centre în care locuiau împreună minori între 3 și 17 ani, aflați într-o stare de igienă precară, extrem de slăbiți și malnutriți. Cercetarea penală în cazul coordonatorilor acestor centre, ale cărei rezultate încă nu sunt cunoscute, vor fi în măsură să determine pe autorii infracțiunilor prezumate și să ia măsuri enunțae pentru a încerca eliminarea pe viitor a acestor situații.

Sursă: https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/medic-despre-copiii-din-centrele-din-mures-2414588.html

Sub deviza ”Europa prosperă atunci când cetățenii săi prosperă”, pregătirea desfășurării viitorului Forum Social UE 2025 pleacă de la marile reduceri de personal și declinul productivității din Europa în vederea avansării de soluții care să conducă la îmbunătățirea abilităților digitale de bază ale tinerilor și spre a face față provocărilor tranziției verzi la nivel global. Plecând de la ideea că orice avans al Europei poate pleca doar de la ancorarea în principiile de corectitudine socială și de solidaritate, participanții la Forumul Social UE (Bruxelles, 5-6 martie 2025) sunt chemați să-i aducă contribuția cu propriile idei în scopul unor veritabile schimbări în domeniul antrenării abilităților, pieței muncii și drepturilor sociale.

Pentru mai multe detalii: https://www.eusocialforum.eu/2025

În ultima perioadă și în Marea Britanie au loc dezbateri și controverse privind reformarea serviciilor de asistențp socială și medicală. Odată cu creșterea speranței de viață, problemele persoanelor vârstnice s-au acumulat și cronicizat în așa măsură încât furnizorii de asistență social-medicală integrată se confruntă cu tot mai grave probleme legată de izolare, atacuri de cord și demență. Într-un recent editorial publicat de BMJ, se reliefează importanța introducerii politicilor de prevenție în cadrul eforturilor de reformă socială. Această presupune o interconectare mai puternică cu ultimele rezultate ale cercetării științifice cu aspectele legate de finanțarea și orientarea politicilor publice în domeniul furnizării serviciilor sociale, îndeosebi pentru persoanele vârstnice.

Mai multe informații: https://www.bmj.com/content/388/bmj.r338

O coaliție sub genericul ”Providers Unite” care reunește organizațiile și persoanele fizice implicate în reformarea serviciilor social-medicale, formulează un apel pentru a coagularea eforturilor de la bază ale societății britanice în favoarea sprijinirii lucrătorilor în domeniu și a supraviețuirii sectorului ca atare. În acest sens, peste 3000 de furnizori și beneficiari actuali și-au exprimat solidaritatea prntr-un apel deschis în scopul strângerii de fonduri necesare până în aprilie 2025. Semnatarii consideră că în lipsa energice implicări a autorităților centrale, întregul sector al serviciilor de ocrotiri sociale și medicale din Anglia ar risca să fie victima unui colaps. Acest nedorit deznodământ ar surveni din faptul că o tot mai mare proporție dintre furnizori numai pot întruni sumele necesare spre a contribui la fondul național de asigurări în domeniu, ceea ce, în cele din urmă, s-ar răsfrânge tot asupra beneficiarilor înșiși. De altfe, în ziua de 25 februarie a avut loc o Zi a Acțiunii care a fost gândită pentru a spori rezonanța vocilor acestor furnizori în așa fel încât publicul să fie sensibilizat și să sprijine nevoile propriilor comunități implicate în transpunerea politicilor de asistență socială pe întreg teritoriu al Marii Britanii.

Sursa: https://www.caremanagementmatters.co.uk/providers-unite-to-demand-urgent-reform/

În anul 2024, pe fondul nevoilor crescânde de creștere a standardelor de asistență socială și de îngijiri medicale, prin parteneriatul creat între Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD) și Asociația ”Maria de Mangop”, am pus pe picioare în premieră Centrul de Sprijin Servicii Integrate Social-Medicale, în sistem online la nivel național, care oferă în mod benevol consiliere furnizorilor, autorităților locale, cât și organizațiilor partenere privind atât noile rigori legislative, cât și referitoare la atingerea standardelor calitative pentru toate grupurile-țintă: seniori, adolescenți, persoane cu dizabilități etc.
Conform legislației în vigoare, Statul virează 3,5 % din impozitul plătit de tine în 2024. Pe tine nu te costă nimic în plus! Potrivit RFI România, doar 30% din banii contribuabililor ajung către organizații și proiecte non-profit.
Accesează linkul https://formular230.ro/fundatia-eurolink-casa-europei, completează online formularul 230, durează 1 minut. Gestul tău va fi promovat prin evenimente publice și articole publicate cu ajutorul prestigioșilor noștri Parteneri Asociați Media.

Mai multe informații: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/

Programul desfășurat online este un curs care se încadrează și în conceptul Institutului UNESCO și al Comisiei Europene de tip ”lifelong learning”. Cursurile se desfășoară online, pe o perioadă de două luni, incluzând 60 de ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil.
Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” cu Anexa detaliată a modulelor și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu INCE – Centrul de Biodiversitate „Acad. David DAVIDESCU” al Academiei Române (reprezentant al României în International Science Council, Paris).

Informații și înscrieri: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-ue-in-managementul-serviciilor-comunitare-integrate-de-asistenta-sociala/