Ediție specială
Newsletter-ul nostru va reflecta periodic atât dinamica acestor schimbări din România, cât și alte aspecte, sugestii și recomandări de bune practici în domeniu din spațiul european, în special în legătură cu finanțările puse la dispoziție și transpunerea în practică a PNRR.
Sub presiunea pachetului european Omnibus-ESG, dileme actuale asupra sistemului ocrotirii social-medicale în România
Luna martie 2025 s-a dovedit și din punctul de vedere al serviciilor sociale, mai cu seamă al reformei ocrotirii sociale în diverse State UE, drept una extrem de agitată.
În primul rând, în mod oficial, cf. torinosocialimpact. it, Executivul american a decis să se distanțeze în mod unilateral de cele 17 obiective globale ale dezvoltării durabile, cunoscute sub denumirea generică de ONU SDG 2030. Decizia respectivă a fost comunicată de către misiunea SUA pe lângă Națiunile Unite, iar ea este estimată ca marcând o ruptură profundă în cadrul angajamentului internațional al SUA în raport cu temele-cheie la nivel global precum: reducerea schimbărilor climatice, a inegalităților social-economice și în ceea ce privește promovarea sustenabilității.
Această nouă poziționare survine după precedenta dezangajare treptată a unora dintre cele mai mari corporații americane în raport cu principiile ESG și cu politicile de diversitate și incluziune. Cele mai sonore exemple ale acestei desprinderi cu efecte încă imprevizibile sunt oferite de companiile Meta, care s-a dezis de așa-numitul set de inițiative de diversitate și incluziune, iar BlackRock s-a retras și ea din cealaltă inițiativă majoră, NetZero Asset Managers.
Aceasta presupune că respingerea ESG a condus la descurajarea, în mai multe state dominate de partidul republican, investițiilor bazate pe criteriile pilonilor de mediu și social, precum și prin promovarea așa-numitei agende ideologice.
La nivelul UE, actualele frământări s-au materializat într-o propulsare a simplificării reglementărilor de tip ESG, prin pachetele Omnibus I și Omnibus II, avansate de Comisia Europeană spre a contracara concurența economică dinspre Statele Unite și China.
În acest sens, conform reprezentantului Torino Social Impact, Prof. Mario Calderini de la Școala de Management a Universității Politehnice din Milano, acest spirit revizionist a actualei etape ar urma să cauzeze în cele din urmă o pierdere a identității europene și a poziționării globale UE. În același context, ne reamintim că aceste principii au stat la baza întregii dezvoltări a Europei, iar subminarea potențială a acestora ar face ca UE să-și piardă în mare măsură ”relevanța internațională” ca motor al promovării dezvoltării durabile pe mapamond.
Ce aduc modificările privind Directiva Due Diligence în aria ESG?
Merită să menționăm în treacăt că această directivă introdusese relativ recent auditarea riscurilor privind respectarea diversității, incluziunii sociale, egalității de șanse între femei și bărbați și a drepturilor fundamentale ale omului, în genere.
În mod palpabil, modificările propuse prin pachetele Omnibus de către Comisia Europeană vizează regândirea lanțurilor valorice aflate sub incidența analizei de risc și a facilitării procesului decizional ce privește implementarea strategiilor corporative de tip ESG. Schimbările aduse acestei directive se concretizează în special asupra debirocratizării raportării pentru întreprinderile mici și mijlocii, care primesc o amânare de încă doi ani asupra obligativității raportării în cadrul lanțurilor valorice la care participă.
Cu toate acestea, conform altor observatori în domeniu, precum Grant Thornton, amânarea respectivă pentru companiile de sub 1000 de angajați nu induce neapărat renunțarea la auditul asupra pilonului social, ci doar o temporizare care transferă raportarea pe baze voluntare din partea firmelor, dându-le astfel posibilitatea să se pregătească mai bine pentru cerințele auditului complet, recurgând deocamdată la sistemul VSME (standardele voluntare de raportare asupra sustenabilității).
Ce anume implică aceste schimbări asupra serviciilor de asistență social-medicală?
Atât în Uniunea Europeană, cât și în alte state europene, precum Marea Britanie, conform unor recente luări de poziție ale Președintei Băncii Centrale Europene, situația destul de dificilă a finanțării serviciilor sociale în Europa ar urma să presupună o mutare graduală a accentului pe implicarea actorilor economici și parteneriatele acestora la nivel local/regional cu autoritățile publice. Îmbătrânirea populației împreună cu creșterea speranței de viață a persoanlor vârstnice induc în mod paradoxal implicații prin restrângerea bugetelor privind asistența socială și mai ales serviciile furnizate persoanelor vârstnice în sistem public. Altfel spus, tendința ar fi că Statele Membre UE, ca și Marea Britanie, vor avea posibilități mai reduse să sprijine financiar finanțarea și wellbeingness-ul grupurilor vulnerabile, ceea ce s-ar traduce printr-o schimbare a stilului de guvernanță al furnizorilor de servicii sociale, implicând convertirea lor în organizații de tip non-profit și politici aferente de fundraising pentru acoperirea nevoilor.
Cum se vor reflecta schimbările ESG asupra reformării serviciilor de asistență social-medicală în România?
Deocamdată, deși a fost recent amendată legislația asupra asistenței sociale, iar PNRR a pus la dispoziție impresionante fonduri privind crearea centrelor de servicii integrate medical-sociale, reformele avansează lent, iar accidentele de parcurs abundă în multe județe ale țării. Cu alte cuvinte, tranziția se face lent, întrucât există încă o mare rezistență la schimbare care îi vizează și pe cei din numeroasele tipuri de agenții guvernamentale care supervizează calitatea acestor servicii, îndeosebi pentru copii și persoanele cu dizabilități și vârstnici.
Se dovedește că, deocamdată, simpla întărire a penalităților și a numărului de controale, inclusiv raidurile ANPC, tratează mai degrabă efectele și nu cauzele profunde care generează gradul ridicat/crescând de dependență al multor grupuri sociale față de Statul Român.
Încă din toamna lui 2023, s-avorbit de o preluare de către cultele religioase și alte mari federații ONG internaționale, precum Eurodiaconia, a gestionării acestor servicii la scară regională/națională. Pentru moment, cu atât mai mult pe fundalul creșterii puterii de cumpărare, a standardelor de viață ale mai multor grupuri sociale vulnerabile, se impune acum o schimbare radicală de politici publice și atitudini înțelept previzionate care să nu agraveze impredictibilitatea și precarizarea furnizării serviciilor respective de care depind direct circa 1.200.000 de persoane. În acest sens, în situația în care va exista mai multă voință politică și administrativă, ar putea crește coerența șicoeziunea instituțională a implementării măsurilor legislative/procedurale luate în așa fel încât, și prin contribuția corpurilor profesionale ale asistențlor sociali, psihologilor, medicilor și ai asistenților medicali, ghidajul pus la dispoziție de Comisia Europeană să conducă la o transpunere eficientă și în mod transparent a PNRR și în acest domeniu vital de activități.
Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală
Programul desfășurat online este un curs care se încadrează și în conceptul Institutului UNESCO și al Comisiei Europene de tip ”lifelong learning”. Cursurile se desfășoară online, pe o perioadă de două luni, incluzând 60 de ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil.
Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” cu Anexa detaliată a modulelor și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internațională Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu INCE – Centrul de Biodiversitate „Acad. David DAVIDESCU” al Academiei Române (reprezentant al României în International Science Council, Paris).
Informații și înscrieri: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-ue-in-managementul-serviciilor-comunitare-integrate-de-asistenta-sociala/
N.B.:
Editarea acestui Buletin Informativ reprezintă rezultatul cooperării Asociației de Dezvoltare Durabilă și Intercomunitară ”Maria de Mangop” și a Cabinetului de Asistență Socială ”Elena Brânzea” cu Fundația EUROLINK-Casa Europei prin Departamentul de Consiliere și Sprijin pentru Furnizarea Serviciilor de Asistență Socială (SAS), precum și cu Catedra Internațională Onorifică ”Jean Baert” (CIO-SUERD), platformă educațională fondată cu amabilul sprijin al Academiei Române și care coordonează programul de formare și certificare ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”.