Numărul actual cuprinde următoarele titluri:

  • Alternativă salutară pentru vârstnici pe durata caniculei în Capitală
  • Decizii cu impact social ale Ministerului Muncii
  • Testare gratuită în vederea prevenirii bolilor cu transmisie sexuală (BTS)
  • Primăria Capitalei a lansat primul program de voluntariat în domeniul educațional și de dezvoltare comunitară
  • Preluarea și valorizarea bunelor practici internaționale în domeniul planificării strategice a activității ONG, inclusiv a furnizorilor de asistență socială
  • Consultanții în furnizarea serviciilor sociale – potențial sprijin în regândirea strategică a planurilor de implementare ale centrelor în vederea acreditării
  • Conceperea bugetului centrelor social-medicale din unghiul impactului lor social
  • Mecanismul de furnizare al asistenței sociale, afectat și el de schimbările climatice
  • Capitala României va găzdui a 8-a Conferință Mondială privind consolidarea cooperării în domeniile practicii serviciilor sociale, educaționale și cercetării în asistență socială (SWIC 2024)
  • Șansa certificării internaționale în specializări multi și interdisciplinare

Inițiativa DGAS a Municipiului București merită evidențiată și să constituie un exemplu de bune practici și pentru alte localități din țară. Datorită înăspririi severe a condițiilor climatice, instituția menționată a luat inițiativa punerii la dispoziția vârstnicilor fără familie sau aparținători a unui serviciu special de ”ajutor la cmpărături”. Astfel, pentru a nu se expune temperaturilor extreme ieșind afară, echipele de urgență vor prelua lista de cumpărături cu produsele necesare, în limita coșului zilnic, și au informat că se vor ocupa de cumpărăturile beneficiarilor, asigurându-se că toate produsele sunt procurate în regim de siguranță și livrate acasă.

Sursa: https://www.dgas.ro/ajutor-la-cumparaturi-pentru-persoanele-varstnice-pe-timpul-caniculei/

Spre a combate unele informații apărute în mass-media, ministerul Muncii a făcut public faptul că, începând cu 1 septembrie 2024, indemnizația socială prevăzută ca ”sumă minimă garantată” să nu mai scadă în raport cu cuantumul rezultat în urma recalculării pensiilor. Se prezumă astfel că diferența ar urma să fie suportată de la bugetul de stat, ceea ce se traduce prin faptul că niciun pensionar nu va primi în cele din urmă mai puțin de 1281 lei, la nivel național.

Sursa: https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/7389-cp-indemnizatie-sociala-pensionari

În scopul încurajării tinerilor pentru a se responsabiliza mai mult în privința propriei stări de sănătate și a contribui la prevenirea bolilor cu transmisie sexuală (BTS), rețeaua MedLife a testat în luna august peste 1000 de tineri participanți la festivalurile Electric Castle și Summer Well. În plus, în afara testării propriu-zise, peste 300 de tineri au beneficiat și de consiliere gratuită asupra aspectelor referitoare la educația sexuală, oferită de medici din domeniile ginecologiei, urologiei, psihiatriei etc. De asemenea, este demn de menționat că până în prezent, la nivel național, peste 90% dintre tinerii români n-au beneficiat vreodată de informații destinate să identifice și să se protejeze de consecințele bolilor cu transmisie sexuală.

Mai multe detalii: https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/testare-bts-electric-castle-summer-well

Actualul program de voluntariat este destinat în mod special elevilor, profesorilor și organizațiilor-gazdă care se implică în diseminarea unor exemple de bune practici la nivel intergenerațional prin implicarea în mod voluntar în organizarea de diverse evenimente și proiecte la nivel municipal. Prin însușirea acestui model de acțiune, prin intermediul voluntariatului, inițiatorii îndeamnă pe cei interesați să se înscrie spre a activa în cadrul unui așa-numit ”hub PROEDUS 2.0” care privilegiază participarea cât mai multor elevi bucureșteni la acțiuni colective, implementarea de programe, alte proiecte și evenimente care să conducă implicit la conștientizarea importanței voluntariatului ca implicare civică în cadrul acelor organizații care desfășoară acțiuni de educație civică și democratică.

Mai multe detalii: https://www.g4media.ro/primaria-capitalei-anunta-programul-voluntar-proedus-2-0-nicusor-dan-ii-indemn-pe-tineri-sa-se-inscrie-in-program-mai-ales-ca-voluntariatul-le-dezvolta-niste-abilitati-care-le-vor-fi-utile-in-viat.html

Întrucât noua legislație recent adoptată în privința furnizării serviciilor sociale impune de acum înainte obligația, în cazul solicitării de acreditare, a depunerii unui detaliat plan de implementare/management al centrelor de servicii sociale care trebuie să se organizeze în regim non-profit. La nivel internațional, ținând cont de evoluția accelerată a cerințelor care stau în fața furnizorilor de servicii social-medicale, a fost dezvoltat, de pildă de către Fundația caritabilă Denver din SUA, un set de bune practici (”Opening All Doords”), în special în ceea ce privește planificarea strategică. Fundația oferă în acest sens un model de cadru strategic, conceput în așa fel încât să fie inspirativ prin metode de tip pro-activ și colaborativ și un stil de leadership care să combată în mod decisiv orice tip de discriminări. De remarcat ar fi că la bază stau principiile legate de drepturile omului, echitate, incluziune și diversitate, precum și ghiduri privind echitatea rasială și interconectarea în cursul tuturor activităților. Astfel este vizată obținerea unei stimulări a temelor urgente și accelerarea procesului de schimbare în cadrul comunităților prin consolidarea parteneriatelor și intercomunicării cu fiecare segment al comunităților în favoarea sporirii încrederii și a relațiilor de tip colaborativ. Evident, nu este singurul model care să sprijine realizarea unui plan strategic solid și bine întemeiat din start, însă merită a fi luat în considerare de către furnizării de asistență socială.

Sursa: https://denverfoundation.org/news-initiatives/strategic-framework/

Pe plan mondial, marile federații/rețele în domeniul asistenței sociale, precum Eurodiaconia (UE) say World Vision (global), s-au implicat de mult timp sprijinirea ONG-urilor în domeniu privind modernizarea și creșterea standardelor de calitate ale diverselor servicii sociale. Conform agenției Oaks din Marea Britanie, care a fuzionat recent cu compania Altair, celor interesați de elaborarea unui plan strategic solid pentru organizația lor, în procesul lor de asumare în mod real a noului statut non-profit, le este pus la dispoziție un mini-ghid al pașilor ce trebuie parcurși în acest scop: consultarea deținătorilor de interese în plan local; realizarea analizei SWOT și călăuzirea întregului proces; identificarea scopului, viziunii și a misiunii organizației; sublinierea valorilor-cheie; menționarea domeniilor strategice de interes/acțiune; programarea riguroasă a obiectivelor SMART; schițarea planului concret de acțiune și a modului concret de punere în practică și de auto-evaluare.

Mai multe detalii: https://www.oaksconsultancy.co.uk/post/how-to-write-a-robust-strategic-plan-for-your-charity

În sisteme avansate, precum cele din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, potrivit organizației globale Unit4, deja 86% dintre ONG-urile implicate și-au gândit deja propriul plan operațional de transformare sau sunt pe cale să-l realizeze din unghiul de vedere al ”cloud-based ERP” – interconectare prin platforme internet securizate de tip cloud a datelor organizaționale privind planificarea resurselor organizației. Aceasta privește în special cerințele legate de întrunire a criteriilor de sustenabilitate și conformitate cu noile reglementări europene de tip ESG și bugetarea aferentă spre a primi ulterior un feed-back relevant din partea stakeholderilor și aparținătorilor celor ce sunt beneficiari ai serviciilor respective. Aceasta se impune drept o direcție importantă de lucru și în România, atât din perspectiva Registrului Național care se va crea din unghiul legislației actualizate recent, cât și a jaloanelor din cadrul PNRR.

Sursa: https://www.unit4.com/blog/how-unit4-can-help-nonprofits-deliver-on-time-within-budget-and-with-an-eye-to-social-impact

Întregul parcurs al consecințelor provocate de schimbările climatice include conform evaluărilor disponibile prin ONU și România în acest șir de evenimente care afectează ”reziliența societală” (migrații ale populației, îmbătrânirea populației, criza alimentară, deșertificarea, identificarea noilor surse de energie alternativă pentru prevenirea risipei și propria sustenabilitate). La marea conferință, ce va fi găzduită de Baku în noiembrie 2024, organizată sub egida ONU, secțiunea privind acest tip de probleme preocupante se află sub coordonarea UNFCCC (Convenția Cadru asupra Schimbărilor Climatice a Națiunilor Unite). Un număr de 30 de tineri între 18 și 30 de ani pot beneficia de burse, în special din țările în curs de dezvoltare. Cei interesați pot depune candidaturile lor până în data de 1 septembrie 2024.

Înscrieri: https://opportunitiescorners.com/cmp-cop29-youth-delegates/

Conferința este găzduită și organizată de Universitatea din București la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială în parteneriat cu Asociația Școlilor de Asistență Socială din România (ASSWR). Evenimentul are loc în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2024 și se va derula în limba engleză în vederea explorării capacităților de reunire a eforturilor colaborative, atât de utile în variatele domenii ale asistenței sociale și a disciplinelor conexe care includ sănătate, educație, locuire, implementarea legislației, etc. Un accent special va fi pus pe gestionarea platformelor digital de date și a reuniunilor virtuale de lucru pentru a extinde audiența și cooperarea organizațiilor implicate de pretutindeni.

Înscrieri: https://swicub.com/

Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD), prima platformă de internaționalizare a educației / formării în sistem internațional UNESCO ”Life-Long Learning”, a instituit deja o tradiție de a oferi tuturor celor interesați o alternativă flexibilă și comodă de completare, actualizare sau reinventare în carieră printr-o paletă cu caracter unic și complet care înglobează toate ingredientele necesare pentru cele mai râvnite oportunități și poziții în specializări multi / interdisciplinare pe plan european și global.

În cadrul programelor CIO-SUERD, proiect lansat încă din anul 2012 în parteneriat și cu amabilul sprijin al Academiei Române, participanților adulți sau mai tineri li se oferă, la alegere, în sistem online, formarea și ghidajul necesar și cu deplin succes pentru toți participanții, pe toată durata cursului. Oferta menționată se referă la programe cu caracter preponderent practic și de specializare, inclusiv prin cele de tip Executive sau/și mini-MBA intensive, cunoscute sub numele ”fast track”, iar pentru înscrierea până în data de 2 septembrie 2024 se acordă discount (Early-bird):

1. Expert & Consultant ESG – Managementul Guvernanței Sustenabilității – Dezvoltare Durabilă
2. European Project Manager
3. Managementul serviciilor comunitare integrate de asistență medicală și socială
4. Dezvoltare și inovare urbană – Smart & Resilient City
5. Managementul bioeconomiei, inovării și bunei guvernanțe
6. Managementul destinațiilor de ospitalitate turistică și culturală (OMD)
7. Expert & Antreprenor în managementul economiei circulare
8. Managementul granturilor proiectelor de redresare și reziliență – PNRR
9. Trainer în reziliența personală și a echipei
10. Diplomație internațională în contextul digitalizării transformative

Coordonarea științifică CIO-SUERD este girată de Consiliul Consultativ sub autoritatea Prof. univ. dr. habil Eric GILDER, Profesor Asociat Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, iar cea generală a Programului Național Comun ”CIO-SUERD” de către Sever AVRAM, Senior Trainer / Profesor Asociat cu vastă experiență în proiecte de training și consultanță cu instituții precum Comisia Europeană, Central European University, European Network for Education & Training, Academia Română etc.

La final, absolvenții care primesc mentoratul organizatorilor, beneficiază, de asemenea, de Certificat de Absolvire însoțit de Anexă de Studii cu menționarea competențelor și abilităților (EU skills), Scrisoare de Recomandare și afiliere la Rețeaua Națională a Promotorilor, Facilitatorilor și Experților CIO-SUERD (PROFEX).

Pentru informații suplimentare și înscrieri, deja deschise, cei interesați pot consulta siteul ciosuerd.houseofeurope.ro sau ne pot contacta telefonic la numărul: 0723670987

Pentru conformitate,
Secretariatul Tehnic CIO-SUERD ”Jean Bart”