Newsletter-ul nostru va reflecta periodic atât dinamica acestor schimbări din România, cât și alte aspecte, sugestii și recomandări de bune practici în domeniu din spațiul european, în special în legătură cu finanțările puse la dispoziție și transpunerea în practică a PNRR.
Numărul actual cuprinde următoarele titluri:
- Importanța abordării furnizării serviciilor sociale din perspectivă intergenerațională
- Bune practici la nivel global în educația timpurie și îngrijirea copiilor
- Răsplătirea la nivel european a inovării sociale și a creșterii calității serviciilor în domeniu
- Avansul la nivel european al noii abordări personalizate a serviciilor medicale
- Importanța implicării societății civile în favoarea unei schimbări de profunzime în societatea românească
- Demers îndrăzneț în favoarea prevenirii/combaterii agresivității și bullying-ului
- Oportunități de finanțare în domeniul sănătății publice prin programul POCA
- Accesibilitate și flexibilitate sporite în diagnisticarea precoce a afecțiunilor oncologice
- Poveste de succes privind digitalizarea Spitalului Municipiul Aiud
Importanța abordării furnizării serviciilor sociale din perspectivă intergenerațională
În luna septembrie 2024, Comitetul European Economic și Social (EESC) a făcut public studiul președintelui Grupului Organizațiilor Societății Civile din cadrul acestei instituții europene, Seamus BOLAND, intitulat ”Solidaritatea intergenerațională în cadrul Uniunii Europene” – inclusiv în cadrul PNRR pentru România, ce va sta la baza conferinței programate să aibă loc în data de 10 octombrie 2024. Studiul EESC se referă în mod special la modalitățile de eradicare a sărăciei în rândul grupurilor sociale cele mai vulnerabile. Prin colaborarea comunităților locale și conectarea acestora mai flexibilă la rețelele instituționale din care fac parte ar urma să se aibă mai mult în vedere rolul pe care îl pot juca aceste comunități în domeniul continuării studiilor și a dezvoltării de noi abilități în rândul celor mai defavorizați membri. Aceasta presupune o împletire a educației tradiționale cu activitatea unor ”knowledge hubs” (hub-uri de cunoaștere) spre a ținti către demersuri cât mai palpabile și sociale incluzive, care să conducă în final la reducerea decalajelor social-economice și să contribuie la îmbunătățirea calității conținutului legislativ ce va fi adoptat în cadrul UE precum inteligența artificială, agricultură și industrie alimentară, dar și teme societale de mai larg interes privind drepturile omului, atributele administrațiilor publice locale prin care atât tinerii, cât și vârstnicii și copiii cei mai vulnerabili să aibă un acces sporit la distribuția resurselor, indiferent de generația din care fac parte.
Link: https://www.eesc.europa.eu/sites/default/files/2024-09/23_447_a4_griii_news_sept_24.pdf
Bune practici la nivel global în educația timpurie și îngrijirea copiilor
Prin intermediul ”Ghidului intergenerațional”, apărut sub egida grupului Generations Working Together prin centrul de excelență ce funcționează permanant în Scoția, care poate fi treptat transpus și în furnizarea educației și serviciilor sociale destinate copiilor, pot fi cultivate cât mai consistent valorile fundamentale ale acestei viziuni inovative, precum încredere și respect, amabilitate, interconectare și integritate, incluziune socială și egalitate, înzestrarea cu noi abilități, asumarea transpunerii în practică a angajamentelor. Este important să menționăm că acest centru a participat la campania internațională Global Intergenerational Week și a publicat în 2023 un raport de impact asupra oportunităților oferite deopotrivă copiilor și persoanelor vârstnice prin diverse activități-pilot, destinate să implice mai susținut diferite mijloace ale abordării intergeneraționale în cadrul serviciilor sociale, ca de exemplu calea învățării intergeneraționale, împreună, a acestor grupuri; prevenirea și regândirea abordării privind prevenirea și combaterea senilității și a marginalizării sociale a persoanelor care suferă de demență; implicarea în combaterea efectelor nocive ale schimbărilor climatice; prevenirea și combaterea ”excluziunii digitale”, etc.
Link: https://generationsworkingtogether.org/downloads/5c891064751e5-Early%20Years%20Guide%20final.pdf
Răsplătirea la nivel european a inovării sociale și a creșterii calității serviciilor în domeniu
Ținând cont de implicațiile inegalităților sociale crescânde resimțite la nivelul Comisiei Europene, conform Comisarului European pentru Afaceri Sociale, Rețeaua Socială Europeană (ESN) a decis recent atribuirea unor forme de recunoaștere oficială a bunelor practici în domeniul asistenței sociale sub genericul European Social Services Awards. Tema aleasă în atenția candidaților se referă la ”promovarea comunităților incluzive” și este centrată pe recunoașterea acelor organizații care au reușit să țintească mai sus și să depășească limitele tradiționale în vederea asigurării pentru persoanele vulnerabile a unor standarde cât mai înalte referitoare la planificare, concepere, livrare și evaluarea serviciilorîn cadrul comunităților. De altfel, proiectele prezentate către ESN dovedesc o susținută și tenace activitate în scopul transformării localităților în comunități tot mai incluzive. Aspectele principale avute în vedere privesc sprijinirea persoanelor fără adăpost, a celor cu dizabilități, a refugiaților și a solicitanților de azil politic, a copiilor și a persoanelor vârstnice în genere, a foștilor deținuți, precum și a lucrătorilor sociali și responsabililor înșiși în acest dificil domeniu.
Link: https://www.esn-eu.org/news/and-applications-are
Avansul la nivel european al noii abordări personalizate a serviciilor medicale
ELSA a organizat recent la Bruxelles, în format hibrid, un semnificativ eveniment dedicat cercetării asupra codului etic și activitățile de inovare, apte să asigure calitatea cercetării și a reutilizării rezultatelor , promovării valorilor esențiale ale colaborării și transparenței în raport cu publicul. Aceasta reprezintă încununarea unor eforturi referitoare la întărirea încrederii publice și a inspirației privind dezvoltarea și a altor valori importante de ordin moral și social, precum drepturile omului, diversitate, ocrotirea animalelor, etc. Ar fi important să reținem că aspectele etice ale cercetării sunt în prezent considerate drept fundamentale în contextul Programului pentru Cercetare și Inovare UE ”Horizon Europe”. Simpozionul a vizat sfera medicinei personalizate, întrucât aceasta intră sub incidența unor sporite provocări etice, iar cercetarea în domeniu este orientată către creșterea conștientizării și formarea cercetătorilor care abordează medicina personalizată din perspectivă macro (etica aplicată noilor tehnologii și unor abordări conexe, unde A.I. prezintă un potențial seminificativ asupra procesului inovării).
Link: https://www.eppermed.eu/news-events/events/ep-permed-symposium-elsa-of-personalised-medicine/
Importanța implicării societății civile în favoarea unei schimbări de profunzime în societatea românească
Un recent proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României în București și în alte 10 localități din țară cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone a sprijinit peste 500 de seniori prin intermediul a circa 100 de ateliere în care abeneficiarii au avut prilejul să învețe a utiliza aplicațiile Whatsapp, Facebook și să poată accesa și împărtăși conținut cu caracter recreativ și ținând de abilități de utilizare a instrumentelor bancare online. În acest sens, formatorii au oferit un transfer de cunoștințe spre a dezvolta în mod intensiv competențele digitale, contribuind astfel la creșterea autonomiei persoanelor vârstnice din comunitățile locale. În plus, prin sesiunile desfășurate s-a urmărit promovarea pe scară mai largă a Telefonului Vârstnicului, la numărul gratuit 0800.460.001. Proiectul nu a avut în vedere doar persoane din București, ci prin implicarea voluntarilor din cadrul Asociației pentru Dezvoltare Comunitară din Târgu Măgurele a fost extinsă această gamă de preocupări care implică pe deasupra și alte modalități de sprijin, precum Fondul pentru Vârstnici și centrele comunitare Generații. O conferință-bilanț, în prezența Ministrului Muncii a avut loc pe data de 1 octombrie la Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București.
Demers îndrăzneț în favoarea prevenirii/combaterii agresivității și bullying-ului
Drept urmare a unei inițiative a psihologilor, părinților și adolescenților, precum și cu sprijinul Muzeului Județean Buzău, a fost declanșată o campanie ce vizează îndeosebi abordarea agresivității crescânde din comunități și a fenomenului de bullying din școli. În luna octombrie va avea loc deja cea de-a 7-a reuniune din seria ”Conversații psihologice la muzeu”, organizatăîn vederea promovării psiho-educației și a clarificării diferențelor esențiale între oferta diverșilor specialiști din domenii precum sănătatea mintală, dezvoltarea personală, consilierea psihologică, soluțiile psihiatrice și psihoterapia. Astfel se prefigurează cristalizarea unei ”platforme unice” destinată tuturor participanților în scopul îmbunătățirii cunoașterii în domeniul sănătății mintale, cât și la construirea unor punți de încredere și intercomunicare între specialiști și membrii comunităților.
Oportunități de finanțare în domeniul sănătății publice prin programul POCA
Cu puțin timp în urmă, MIPE a lansat, în vederea consultării publice, Ghidul Solicitantului pentru apelul de proiecte intitulat ”Investiții în infrastructura publică a laboratoarelor regionale de sănătate din centrele regionale” în domeniul sănătății publice ale institutului național în domeniu (Prioritatea 3 denumită ”Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice”). Prin acest mecanism de finanțare, autoritatea de management în domeniu menționează că sunt vizate investițiile destinate modernizării/reeabilitării și dotării din cadrul infrastructurii laboratoarelor regionale de sănătate publică. Alocarea totală este de peste 12,5 milioane euro și se referă în mod preponderent la regiunilemai puțin dezvoltate.
Accesibilitate și flexibilitate sporite în diagnisticarea precoce a afecțiunilor oncologice
Recent, a fost adoptată o hotărâre de guvern care prevede ”creșterea accesului populației la servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin și cancer mamar”. Prin această nouă pârghie se oferă posibilitatea furnizării de asistență medicală ambulatorie de specialitate inclusiv prin cabinete-unități medicale mobile, caravane medicale și cabinete medicale mobile, care sunt finanțate prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate. În principal, este îmbucurător că actul normativ include și prevederi destinate scurtării traseului pacienților cu suspiciuni de afecțiuni oncologice până în momentul diagnisticării, respectiv traseul prevăzut de monitorizare a pacienților cu boli oncologice.
Poveste de succes privind digitalizarea Spitalului Municipiul Aiud
Cum conceptul de societate digitală devine solicitat tot mai presant în diverse sectoare de activitate și în domeniul sanitar, se are în vedere îmbunătățirea rețelelor de comunicații IT, actualizarea și instalarea software-ului și securizării acestuia, precum și implementarea și îmbunătățirea software-ului clinic și al întăririi interoperabilității în acest domeniu, inclusiv în departamentele de tip non-medical. Exemplul Municipiului Aiud ar merita urmat prin intermediul PNRR și de alte localități și instituții publice de profil, întrucât valoarea proiectului poate ajunge la aproximativ 3 milioane de euro.
N.B.:
Editarea acestui Buletin Informativ reprezintă rezultatul cooperării Asociației de Dezvoltare Durabilă și Intercomunitară ”Maria de Mangop” și a Cabinetului de Asistență Socială ”Elena Brânzea” cu Fundația EUROLINK-Casa Europei prin Departamentul de Consiliere și Sprijin pentru Furnizarea Serviciilor de Asistență Socială (SAS), precum și cu Catedra Internațională Onorifică ”Jean Baert” (CIO-SUERD), platformă educațională fondată cu amabilul sprijin al Academiei Române și care coordonează programul de formare și certificare ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”.