Newsletter-ul nostru va reflecta periodic atât dinamica acestor schimbări din România, cât și alte aspecte, sugestii și recomandări de bune practici în domeniu din spațiul european, în special în legătură cu finanțările puse la dispoziție și transpunerea în practică a PNRR.
Numărul actual cuprinde următoarele titluri:
- Creșterea subvențiilor destinate centrelor furnizoare de servicii sociale în noul context legislativ
- Noi măsuri guvernamentale în cadrul reformei pensiilor și a asistenței sociale
- Apel pentru contribuții și proiecte la Conferința Serviciilor Sociale Europene 2025
- Oportunități de fructificare a bunelor practici din întreaga Uniune Europeană
- Dezvoltarea primei platforme la nivel național în scopul consilierii copiilor și adolescenților
- Stadiul inițiativelor și măsurilor privind cunoașterea și punerea în practică a drepturilor omului, inclusiv cele de natură de tip educațional și social
- Educația pentru Dezvoltarea Sustenabilă sprijinită prin Programul UNESCO
- Formarea managerilor și personalului specializat la standarde europene
Creșterea subvențiilor destinate centrelor furnizoare de servicii sociale în noul context legislativ
În vederea sprijinirii tranziției centrelor de servicii social-medicale din România de la regimul de business la cel de tip non-profit, Guvernul a adoptat noul mod de acordare al subvențiilor pentru asociațiile, fundațiile și cultele religioase care înființează și administrează ”unități de asistență socială”, stabilind un cuantum diferențiat privind serviciile sociale cu caracter secundar sau auxilier. În comunicatul oficial, se menționează faptul că are loc și o îmbunătățire a conținutului formularelor utilizate în derularea procedurilor din resortul asistenței sociale, se clarifică și criteriile de departajare, se actualizează lista serviciilor sociale eligibile, iar termenul de depunere a documentației de solicitare a subvenției pentru anul următor a fost stabilit foarte curând, în data de 30 octombrie 2024. Procesul de implementare a acestor măsuri depinde de gradul de cooperare și capacitatea de administrare a autorităților publice locale implicate în acest angrenaj instituțional. Oricât de bine gândite au fost acelea consacrate înăspririi aplicării legislației și procedurilor noi în vigoare, conform recomandărilor și bunelor practici ale Comisiei Europene, incluziunea socială a acestor grupuri vulnerabile poate fi realizată gradual prin schimbări profunde ale strategiilor, metodologiei și mentalităților decidenților politico-administrativi și furnizorilor de servicii în domeniu. În prezent, are loc un program la nivel național cu sprijinul UNICEF care este menit să specializeze pe ”asistenții sociali supervizori”, în scopul de a crește calitatea pregătirii noilor absolvenți în domeniu, precum și îmbunătățirea practicilor legate de spiritul colaborativ, empatie, compasiune și implicare civică și socială în cadrul comunităților locale ale personalului din centrele respective. Din experiența dezvoltată după adoptarea noii legi din 2023, privind funcționarea centrelor de asistență socială și medicală, ar fi important să subliniem că, în ultimă instanță, este vitală ameliorarea statutului profesional al asistenților sociali și medicali spre a putea converti acest domeniu de activități dintr-o cenușăreasă semi-acceptată într-o preocupare consolidată în timp, care să responsabilizeze decidenții și personalul care lucrează direct cu beneficiarii.
Noi măsuri guvernamentale în cadrul reformei pensiilor și a asistenței sociale
Conform comunicatului publicat de AGERPRES, reforma în curs a pensiilor ar urma să vizeze introducerea unei noi formule de calcul, atât pentru pensiile noi, cât și pentru cele aflate în plată, în vederea asigurării sustenabilității fiscale. Astel parametrii formulei de calcul vor reflecta ”starea financiară a sistemului”, precum și siguranța că beneficiile nu vor depăși capacitatea economică a României. De pildă, interzicerea creșterilor ad-hoc ale pensiilor, în absența măsurilor fiscale compensatorii este concepută, în cadrul planului bugetar 2025-2031, spre a preveni așa-numite ”creșteri nesustenabile ale cheltuielilor”, în acest mod întărind ”predictibilitatea și responsabilitatea fiscală”. În plus, derularea procesului de reformă ar consolida principiul prevăzut și în cadrul PNRR, conform căreuia pensiile trebuie să fie proporționale cu contribuțiile în scopul ca pensiile să devină cu adevărat echitabile și sustenabile, reflectând și nivelul câștigurilor și contribuțiilor de pe parcursul vieții angajaților.
În plus, cheltuielile cu asistența socială au în vedere doar ”o creștere moderată a acestei categorii” în perioada previzionată, urmând ulterior ”o indexare a cheltuielilor pentru restul perioadei”, se menționează în același document remis Comisiei Europene.
Apel pentru contribuții și proiecte la Conferința Serviciilor Sociale Europene 2025
În ajunul acestui eveniment de primă linie în domeniul inovării și formării resurselor umane în asistență socială, a fost recent lansat către centrele / organizațiile care oferă asemenea servicii Apelul de Proiecte cu termen în două etape: 12 noiembrie 2024 – în limbile franceză, spaniolă, germană și italiană 19 noiembrie – doar cele în limba engleză. Decizia finală asupra proiectelor selectate va fi făcută publică în februarie 2025. Componentele tematice sunt centrate pe următoarele teme: studiul de caz – practici și servicii model, proiecte sau noi idei în vederea stimulării dezbaterilor; atelier de lucru interactiv de formare spre a reuși să ghideze sau să transmită cunoștințe participanților; atelierul de discuții tematice – moderate de câte 2-4 experți în sesiuni intensive; formulul de proiecte – prezentări fulger în stilul ”elevator pitch” destinate delegațiilor; târgul de bune practici – de exemplu, instrumente, lucrări de cercetare sau demonstrații practice în cadrul standurilor special desemnate în scop expozițional în vederea implicării tuturor participanților. Conferința va avea loc în Aarhus (Danemarca), unde frecventează programele de licență și master numeroși studenți români, în perioada 22-25 iunie 2025. Este semnificativ de menționat că această conferință este cel mai important forum privind extinderea politicilor și practicilor publice în domeniul serviciilor sociale și va fi focalizată în acest an sub genericul ”Navigând spre viitorul serviciilor sociale”, fiind de altfel în coordonarea ESN – European Social Network.
Link: https://essc-eu.org/about-essc/
Oportunități de fructificare a bunelor practici din întreaga Uniune Europeană
În vederea colectării de bune practici în domeniul afacerilor sociale, în general, a fost lansată recent, de către ELA – European Label Authority, o competiție de proiecte privind bunele practici ce promovează schimburile, diseminarea și procesul de preluare a modelelor și cunoștințelor colectate la nivelul Statelor Membre UE. Accentul cade pe arii trans-sectoriale ce vizează în special dezechilibrele de pe piața muncii pecum și provocările aferente campaniilor lansate de ELA, precum rutele de transport,inclusiv legate de traficul de persoane, munca sezonieră, cea fără contract de muncă, coordonarea securității sociale, precum și noile forme de angajabilitate la distanță, digitalizare, furnizarea de informații. Succesul candidaturilor la acest apel vizează îndeosebi practicile considerate drept exemplare în conformitate cu următoarele criterii de evaluare: realizările și impactul bunelor practici în armonizare cu prioritățile UE privind mobilitatea forței de muncă; eficiența utilizării fondurilor în raport cu atingerea obiectivelor și producerea unui impact palpabil și măsurabil; capacitatea de transferabilitatea (gradul de experiență în transmiterea către alte contexte, entități sau grupuri în virtutea capacității de ”măsurare a succesului” în sectorul sau zona în care au fost aplicate); sustenabilitatea (metodele practice utilizate în vederea alinierii la perspecitva socială, financiară sau de mediu); gradul de inovativitate (specificitățile cu caracter inovativ în conturarea transpunerii bunelor practici); digitalizarea (conceperea și dezvoltarea de instrumente, politici sau planuri de digitalizare, procese de business și de digitalizare a datelor, împărtășirea inițiativelor digitale etc).
Link: https://www.ela.europa.eu/en/calls/call-good-practices
Dezvoltarea primei platforme la nivel național în scopul consilierii copiilor și adolescenților
Asociația ”Telefonul Copilului” (116 111) a decis continuarea activităților de prevenire a consumului de droguri, împreună cu Departamentul de Dezvoltare al Guvernului României. Această platformă a fost creată cu sprijinul Agenției Naționale Anti-Drog, iar organizatorii din România au urmat modelul de bune practici al liniei europene de asistență pentru copii. Majoritatea apelanților au solicitat ajutor sau au dorit să se confeseze asupra stării lor de însingurare, neglijare sau călăuzire în luarea unor decizii personale. În perioada recentă, consilierea psihologică a fost solicitată în 83% din totalul situațiilor și s-a referit la potențialii factori de risc, asociați în genere cu tendința de a consuma substanțe interzise datorate dificultăților de relaționare și agravării neînțelegerilor în propriile familii. Pe de altă parte, peste 27% dintre adolescenți și-au dorit să cunoască în ce măsură, în baza noii legislații privind răspunderea penală a minorului, pot fi pedepsiți din punct de vedere legal atunci când ar consuma sau distribui droguri / substanțe interzise. Întregul program este gestionat de asociația menționată în parteneriat cu Orange Romania Communications care permite gratuitatea apelurilor telefonice.
Stadiul inițiativelor și măsurilor privind cunoașterea și punerea în practică a drepturilor omului, inclusiv cele de natură de tip educațional și social
Reuniunea Comitetului ONU privind implementarea Convenției Internaționale asupra Drepturilor Civile și Politice
În perioada 14 octombrie – 7 noiembrie 2024 se desfășoară o nouă sesiune a CCPR care vizează rezultatele obținute în urma schimbărilor legislative, a politicilor și practicilor aferente. În prezent, preocupările și eforturile de sprijinire a sistemelor decizionale sse concentrează în special pe îmbunătățiri în domenii precum: eliminarea discriminării contra femeilor și aplicarea Recomandării privind reprezentarea femeilor la nivelul sitemelor de decizie managerială; structurile de metode/măsuri luate privind minorii lipsiți de sprijinul familial; violența domestică; mărturii privind respingerea nejustificată întâmpinată la frontierele unor state.
Mai multe informații: https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/treatybodyexternal/SessionDetails1.aspx?SessionID=2737&Lang=en
Educația pentru Dezvoltarea Sustenabilă sprijinită prin Programul UNESCO
La inițiativa Japan Funds-in-Trust,la sediul central UNESCO, a avut loc o sesiune dedicată explorării bunelor practici în beneficiul ESD (Educație pentru Dezvoltare Sustenabilă). În cadrul evenimentului, au fost evocate inițiative concrete la nivel național precum bunele practici din Republica Insulelor Capului Verde și Saint Kitts. Prin această sesiune, se continuă stimularea reflecției privind dezvoltarea acestui relativ nou tip de educație în funcție de diferitele provocări specifice în diverse contexte care beneficiază de sprijinul Programului UNESCO pentru Educație în scopul Dezvoltării Durabile.
Link https://www.unesco.org/en/articles/good-practices-education-sustainable-development-sids
Formarea managerilor și personalului specializat la standarde europene
Formarea managerilor și personalului specializat la standarde europene
În favoarea formării / specializării la standarde europene a managerilor / adinistratorilor centrelor de servicii social-medicale, precum și a asistenților sociali și medicali implicați direct sau complementar în cadrul creerii noilor centre integrate de servicii, inclusiv prin desființarea ”leagănelor pentru copii”, Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD) a lansat recent o nouă sesiune pentru programul online ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”. Înscrieri deschise, conform principiului „Primul venit-primul servit”, iar pentru înscrierea timpurie (Early-Bird) se oferă un discount special.
Mai multe informații: https://ocrotiresociala.eu/oportunitate-de-cariera/
N.B.:
Editarea acestui Buletin Informativ reprezintă rezultatul cooperării Asociației de Dezvoltare Durabilă și Intercomunitară ”Maria de Mangop” și a Cabinetului de Asistență Socială ”Elena Brânzea” cu Fundația EUROLINK-Casa Europei prin Departamentul de Consiliere și Sprijin pentru Furnizarea Serviciilor de Asistență Socială (SAS), precum și cu Catedra Internațională Onorifică ”Jean Baert” (CIO-SUERD), platformă educațională fondată cu amabilul sprijin al Academiei Române și care coordonează programul de formare și certificare ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală”.