După o îndelungată perioadă de discuții și chiar controverse, recent, a fost adoptat, în mod tacit, anume fără o dezbatere în plen a Senatului României, proiectul de lege privind Reforma Sistemului de Asistență Socială, care ar fi menit să permită în principal ”retragerea mult mai rapidă a licențierii primite în cazul centrelor care nu respectă normele în vigoare. În plus, noua lege simplifică unele dintre proceduri și întărește și mai mult funcția de control efectiv în teren pe care o au inspectorii sociali”. Inițial proiectul fusese deja adoptat în noiembrie 2023, și prevedea ca acele centre de asistență socială ce nu respectă noile norme în vigoare să nu poată funcționa înainte de un nou control al inspectorilor în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere. Totodată, se stipulează că licența va fi suspendată și retrasă rapid în urma unor așa-numite ”controale inopinate”, adică fără ca furnizorii de servicii să fie la curent cu faptul că ar urma să fie controlați după licențiere. Se are în vedere înființarea fără a se preciza o dată anume a unor registre care să includă toți beneficiarii și furnizorii în așa fel încât datele să fie disponibile în timp real.

Drept noutate de conținut, este de reliefat faptul că pentru prima oară se pune accentul pe parteneriatele cu societatea civilă, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului și Consiliul de Monitorizare, fără însă a fi destinat și un buget public anume privind coordonarea sau preluarea activităților de furnizare a asistenței social-medicale.

Sursa: https://www.agerpres.ro/politic/2024/02/05/senat-proiectul-guvernului-privind-modificarea-legislatiei-in-domeniul-asistentei-sociale-adoptat-tacit–1243811

În urma unor noi negocieri cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și asistență socială s-a reușit, recent, semnarea unui acord referitor la necesitatea încheierii unui Contract Colectiv de Muncă, precum și la rezolvarea unor probleme cu care se confruntă cele două domenii: lipsa personalului calificat și sistemul de salarizare. De partea sa, MMSS a promis să formuleze o invitație și structurilor asociative ale administrației publice în vederea demarării negocierilor mai sus menționate. De asemenea, conform sursei, Premierul a declarat că a fost convenită ajustarea în urma unei noi evaluări a schemelor de personal și privind deblocarea de posturi, cu accent special pe ”spitalele universitare și județene cele mai aglomerate” și, totodat, creșterea cu 15% a fondului de salarii, însă doar pentru sistemul sanitar, nu și pentru cel solicitat de Colegiul Național al Asistenților Sociali.

Sursa: https://adevarul.ro/economie/ministerul-muncii-negociaza-incheierea-unui-2334567.html

Recent, anul 2024 a fost proclamat de către Sfntul Sinod BOR drept ”Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, precum și, în același timp, ”Anul comemorativ al tuturor Sfinților Tămăduitori fără de Arginți”. Conform Patriarhului Bisericii Ortodose Române, în cursul anului precedent în centrul preocupărilor misionare și cultural-sociale s-a aflat pastorația persoanele vârstnice. În cadrul aceluiași document se menționează în mod specific că ”medicalizarea majoră a îngrijirii bolnavilor”, considerată în sine drept pozitivă, a devenit, din nefericire un factor care conduce la însingurarea acestora. În consecință, proclamația subliniază faptul că ”sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condițiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi”.

În concluzie, Patriarhul Daniel reliefează faptul că ”sănătatea este un dar de la Dumnezeu, nu un drept, iar acest dar trebuie păzit, îngrijit și sfințit”. În acest fel ar merita, așadar, interpretată rugăciunea către ”Sfinții Tămăduitori fără de Arginți” în beneficiul vindecării laolaltă a sufletului de păcate și a trupului de boli.

Sursa: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/mesaje-si-cuvantari/ingrijirea-bolnavilor-este-porunca-dumnezeiasca-si-datorie-sociala-186418.html

În cursul anului 2024, conform Ministrului Investiții și Proiecte Europene, vor exista 6 tranșe prin care vor fi acordate voucherele sociale plafonul de eligibilitate fiind mărit pnă la 2000 lei. Sumele respective vizează accesul atât la alimente, cât și la mese calde, furnizate în cadrul reglementat de statul român.

Sursa: https://observatornews.ro/economic/vouchere-sociale-2024-cand-vor-primi-romanii-prima-transa-de-bani-559372.html

Alianța Globală a Forței de Muncă din Serviciile Sociale a lansat recent Raportul privind starea forței de muncă din acest domeniu. Eveniment prilejuit de cea de-a zecea aniversare a alianței. Conform CNASR, au fost avuți în vedere cei trei piloni-cheie ai Cadrului de consolidare a forței de muncă și anume: planificarea, dezvoltarea și sprijinirea forței de muncă. În urma datelor analizate, este semnificativ de reținut că raportul identifică și provocările emergente referitoare la consolidarea forței de muncă în România și recomandă anumite inițiative viitoare în favoarea rezolvării acestora.

Sursa: https://www.cnasr.ro/blog/post/global-social-service-workforce-alliance-raport-privind-starea-fortei-de-munca-din-serviciile-sociale

Având în vedere că, inclusiv potrivit PNRR, noile centre de servicii integrate social-medicale merită să transpună în practică tot mai mult digitalizarea transformativă, ca și abordarea holistic-integrativă, semnalăm că în perioada 10-11 aprilie 2024, la Basel (Elveția) va avea loc BOOM Summit sub sloganul ”Declanșați revoluția tehnologiilor în domeniul sănătății!”. Evenimentul ambiționează să familiarizeze pe participanți cu universul transformativ al noilor tehnologii, să-i aducă în prim plan pe inovatori și să faciliteze primele contacte cu tehnologiile de vârg în domeniu. Astfel, summitul reprezintă un Hub al Științelor Vieții la nivel european, rod al cooperării între Inițiativa Basel Area Business & Innovation și Kenes Group, lider global care înlesnește punerea în aplicarea a unor schimbări spectaculoase în cadrul întregii comunități. Astfel, obiectivul central se referă la furnizarea de instrumente ultrainovative pentru noua generație de profesioniști în domeniu.

Mai multe detalii: https://boom-summit.com/

În România, și în urma revelațiilor de presă din vara anului trecut, a fost recent adoptată o modificare a legislației privind reformarea furnizării serviciilor sociale și medicale, în special sub presiunea cerințelor exprese cuprinse în PNRR. Acestea se referă cu predilecție la necesitatea unei abordări moderne și inovative, considerată holistic-integrativă, care să permită înființarea și operaționalizarea mai ales a noilor centre de servicii integrate social-medicale, așa cum, lângă TImișoara, a și fost deschis primul dintre ele. De altfel, noutatea derivă și din faptul că o parte substanțială a coordonării metodologice a tipului de furnizare a acestor servicii urmează să treacă către cultele religioase și organizațiile relevante ale societății civile în domeniu. Implicit, transformările vor viza sistemul de management și modalitățile de finanțare ale noilor obiective care necesită și utilizarea altor finanțări/granturi de tipul celor UE, norvegiene, elvețiene etc.

În acest sens, programul complet de formare, certificare, recomandare și ghidaj personalizat până la succesul deplin al celor motivați să se implice și să îmbrățișeze o asemenea carieră de viitor, s-a dovedit util și stimulativ pentru reprezentanți profesionali din diverse domenii de competență, inclusiv din management, în vederea alinierii flexibile și cât mai rapide la noile standarde impuse de anvergura procesului în curs. Important de menționat este că programul ”Expert UE în Managementul Serviciilor Comunitare Integrate de Asistență Socială & Medicală” a fost și va fi și în viitor accesibil în format online, hibrid sau chiar live, în funcție de disponibilitatea și specificul nevoilor noilor grupe de cursanți. Structura urmează riguros sistemul ”lifelong learning” (învățarea pe întreg parcursul vieții) promovat și recomandat atât de UNESCO, cât și de Consiliul UE, inclus acum și în noua Lege a Educației nr 199/2023.

Cursurile se desfășoară online în perioada lunilor februarie – aprilie 2024, incluzând ore de curs plus consiliere personalizată live sau online (la cerere), prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil. Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire cu Anexa detaliată incluzând competențele și abilitățile vizate și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaționala Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, al cărei Coordonator Științific este Prof. univ. dr. habil Eric GILDER. De asemenea, programul se bucură de colaborarea inițiată cu Cabinetul Asociat CNASR Asistență Socială ”Elena BRÂNZEA”, precum și Asociația ”Maria de Mangop”.

Pentru detalii suplimentare, cei interesați sunt invitați să consulte siteul: https://ciosuerd.houseofeurope.ro .